ЕП настоява идеята на Паси за общо зарядно да се въведе със закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8068686 www.24chasa.bg
СНИМКА: СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

51 000 тона електронен боклук ще бъдат спестени

Трябва да има едно общо зарядно за всички мобилни телефони, таблети, електронни книги и други преносими устройства. Производителите да бъдат принудени със закон да спазват изискването на ЕС от Еврокомисията. Този призив отправи Европарламентът на сесията си в понеделник.

Целта е да се намалят електронните отпадъци и да се улесни животът на потребителите. Според проучвания старите зарядни устройства генерират над 51 000 тона електронен боклук годишно.

Европейската комисия скоро ще предложи нови стъпки, които биха могли да доведат до съответното решение, заяви комисар Марош Шефчович по време на дебата по темата. Ще бъдат разгледани различни алтернативи, увери европейският политик.

Идеята за общото зарядно лансираха първо в “24 часа” Гергана и Соломон Паси на 29 май 2008 г. със статията “ЕС, GSM и САЩ”. (Вижте статията тук) С нея започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тази идея бе подкрепена от Еврокомисията и Европарламента и стана реалност.

“Това е огромно национално постижение, сравнимо единствено със създаването на компютъра от българина Джон Атанасов”, каза Соломон Паси пред “24 часа” през 2009 г., когато идеята бе одобрена и от Международния телекомуникационен съюз (МТС) - орган на ООН.

Идеята на семейство Паси се родила, след като в един момент двамата бивши министри не могли да се свържат по телефона в много важен момент поради изтощени батерии на телефоните си и липса на съответните зарядни устройства. После те писали лично на тогавашния еврокомисар по индустрията и технологиите Гюнтер Ферхойген - зам.-шеф на ЕК, ангажирали още няколко негови колеги, включително Меглена Кунева и Нели Крус.

Така идеята е придвижена до успешен край.

До тази крачка се стига след 10-годишни усилия, които доведоха през 2011 г. до подписването на меморандум за доброволно използване на универсално зарядно, който бе приет от най-големите производители на мобилни устройства. Това споразумение обаче се базираше на тяхната добра воля и нямаше задължителен характер.

Директивата за радиосъоръженията бе окончателно приета от ЕП през 2014 г. Тогава европейските законодатели дадоха на Еврокомисията правомощия за продължаване на работата чрез делегиран акт.

Подходът на ЕК за “насърчаване” на индустрията да развива общи зарядни устройства обаче не изпълни целите на евродепутатите. Доброволните споразумения между различните индустриални играчи не дадоха желания резултат и на пазара отново има повече от един вид зарядно за различните телефони.

Всичко това накара ЕП да настоява ЕК да въведе изискването със закон. В края на януари миналата година обаче в рамките на публична консултация от “Епъл” посочиха, че “подобни предложения са лоши за околната среда” и отново отказаха да се съобразят с европейското изискване.

В писмен коментар Клер Дармон, отговаряща за Европа във фирмата производител на айфони, заяви: “Епъл” означава иновация. Правилата, които биха управлявали съответствието на типа конектор, вграден във всички смартфони, замразяват иновациите, а не ги насърчават. Подобни предложения са лоши за околната среда и ненужно разрушаващи за клиентите”.

От 2009 г. “Епъл” ръководи усилията на индустрията да работи заедно за насърчаване на общо решение за зарядните. С появата на USB Type-C американският гигант и още 6 други компании се ангажират, че всички нови модели смартфони ще използват този стандарт.

“Искаме да гарантираме, че евентуално ново законодателство няма да доведе до доставката на ненужни кабели или външни адаптери с всяко устройство или да направи остарели устройствата и аксесоарите, използвани от много милиони европейци и стотици милиони клиенти на “Епъл” по целия свят”, добавят от компанията.

“България би могла да патентова още подобни идеи за стандартизация - например за единни батерии за фотоапарати или GSM-и - имаме достатъчно потенциал да ги предложим и дори да ги разработим”, казва Соломон Паси.

Разработването на безжични зарядни устройства за батерии трябва да се използва за създаване на единен стандарт за всички производители, заяви Андреас Шваб (ХДС), говорител на групата на ЕНП за вътрешния пазар и защита на потребителите. „Възможно е да има технически аргументи срещу задължителната стандартизация на щепселните връзки за кабели. Но това не се отнася за безжичните зарядни устройства“.

Дебатът в ЕП в понеделник вечерта завърши с резолюция, която ще бъде гласувана на предстояща пленарна сесия в края на януари.