Гърция премахва кампания срещу абортите в атинското метро

https://www.24chasa.bg/novini/article/8069492 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

След остри обществени реакции гръцкият министър на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис разпореди от атинското метро да бъдат свалени постери, разположени в рамките на кампания срещу абортите, защото са насочени "срещу едно напълно установено и неоспоримо право на жените", съобщава информационният сайт news247.gr., цитиран от БТА.

В постерите на кампанията се казва: "Знаеш ли, че от 18-ия ден бие сърцето му? От 42-ия ден се откриват мозъчни вълни? От 8-ата седмица са формирани всичките му органи? От 10-ата седмица усеща болка. Избери живота."

В съобщението на министерството се казва, че кампаниите, които се провеждат на публични места, не трябва да разделят общественото мнение, нито да оскърбяват жените, които са били принудени да направят един такъв труден избор в живота си.

Абортите в Гърция са позволени до 12-ата седмица на бременността при всички случаи по решение на бременната жена, до 24-ата седмица при индикации за сериозни увреждания на плода, до 19-ата седмица при изнасилване и без ограничения при непосредствена опасност за живота или за трайно увреждане на здравето на жената.

В Гърция няма официална статистика за броя на абортите.