МВнР на Великобритания е плащал на Ройтерс за идеологическа борба със „СССР и други държави“

https://www.24chasa.bg/novini/article/8070296 www.24chasa.bg

Отдавна известното информационно бойно поле постепенно се признава от западните разузнавателни и външнополитически ведомства. Едва ли някой се съмнява, че британската агенция Reuters се е намирала „на разположение“ на секретните и дипломатическите служби на Обединеното кралство. Но засега Лондон е готов да дръпне завесата само за събития от преди половин век, о се има предвид изтичането на сроковете за неразгласяване на информация, обозначена като „секретна“, пише руският информационен портал EA Daily, цитиран от "Фокус". 

В края на 60-те години на миналия век британските власти са финансирали „Ройтерс“, за да използват възможностите на агенцията за „идеологическо противопоставяне на СССР и други страни“. Това съобщи Би Би Си с позоваване на документите, разсекретени от националния архив на Департамента за информационни изследвания (IRD - Information Research Department) на британското външно министерство.

Според тях през 1969 г. IRD, сформиран през 1948 г. за „идеологическо противодействие на съветската пропаганда“, се разбира с „Ройтерс“ да създаде ново звено на агенцията, предназначено да работи в Близкия изток. То трябваше да замени напълно контролирана агенция на IRD, чиято работа британските власти са счели за неефективна. На близкоизточната редакция на „Ройтерс“ е наредено да публикува новини на английски и арабски език, които регионалните вестници и телевизионни оператори биха могли да използват в своята работа. Целта на споразумението е била да се създаде източник на информация, предназначен да намали влиянието в Близкия изток на „враждебни или полу-враждебни информационни агенции“, които предоставят „предубедена“ информация или дори публикуват „фабрикувани съобщения“. Сред тези агенции са били съветските ТАСС, египетската MENA и дори France-Presse, „съюзническа“ на НАТО.

Било е предвидено британските власти да не се намесват пряко в редакционните дейности на „Ройтерс“. Предполагало се е обаче, че правителството на Нейно Величество ще може да влияе по един или друг начин. В замяна на това „Ройтерс“, който тогава изпитва финансови затруднения, получава „субсидия“ от IRD. Но за да не се „навреди на репутацията“ на агенцията, парите не са изплатени директно от властите, а идват чрез Би Би Си: държавната телевизионна корпорация плаща на Ройтерс за „разширен абонамент“ за новините, а британското министерство на финансите компенсира разходите й.

В декласифицираните документи се посочва, че истинската цел на плащанията е била всичко да се запази в тайна, за да се избегнат „всякакви предположения за съществуването на тайни споразумения между правителството и Ройтерс“.

Информационната агенция е трябвало да получи 350 хиляди паунда за четири години. Междувременно, като се има предвид, че грифът „секретно“ досега е премахнат само от документи, съставени през 1970 г. и по-рано, не се знае каква точно сума е била платена в крайна сметка.

Говорителят на „Ройтерс“ Дейвид Крандуел побърза да увери Би Би Си, че в наши дни агенцията не получава държавно финансиране и предоставя „независимо и безпристрастно“ новини във всички краища на света. „Много информационни агенции след Втората световна война под една или друга форма получават субсидии от държавата. Но споразумението от 1969 г. не беше в съответствие с нашите принципи и ние не го правим днес“, казва Крандуел.

Руската медия обаче коментира, че в това е трудно да се повярва: „По всичко личи, че ръководството на Reuters днес е обвързано със съответстващите подписки за неразгласяване на конфиденциална информация (при което дори не само по линия на Форин офис, но и на британското външно разузнаване MI-6). Следователно широката общественост е принудена да изчака изтичането на следващите 50 години, за да разбере това, в което и без това не се съмнява“, пише EA Daily.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата