МВнР на Великобритания е плащал на Ройтерс за идеологическа борба със „СССР и други държави“

https://www.24chasa.bg/novini/article/8070296 www.24chasa.bg

Отдавна известното информационно бойно поле постепенно се признава от западните разузнавателни и външнополитически ведомства. Едва ли някой се съмнява, че британската агенция Reuters се е намирала „на разположение“ на секретните и дипломатическите служби на Обединеното кралство. Но засега Лондон е готов да дръпне завесата само за събития от преди половин век, о се има предвид изтичането на сроковете за неразгласяване на информация, обозначена като „секретна“, пише руският информационен портал EA Daily, цитиран от "Фокус". 

В края на 60-те години на миналия век британските власти са финансирали „Ройтерс“, за да използват възможностите на агенцията за „идеологическо противопоставяне на СССР и други страни“. Това съобщи Би Би Си с позоваване на документите, разсекретени от националния архив на Департамента за информационни изследвания (IRD - Information Research Department) на британското външно министерство.

Според тях през 1969 г. IRD, сформиран през 1948 г. за „идеологическо противодействие на съветската пропаганда“, се разбира с „Ройтерс“ да създаде ново звено на агенцията, предназначено да работи в Близкия изток. То трябваше да замени напълно контролирана агенция на IRD, чиято работа британските власти са счели за неефективна. На близкоизточната редакция на „Ройтерс“ е наредено да публикува новини на английски и арабски език, които регионалните вестници и телевизионни оператори биха могли да използват в своята работа. Целта на споразумението е била да се създаде източник на информация, предназначен да намали влиянието в Близкия изток на „враждебни или полу-враждебни информационни агенции“, които предоставят „предубедена“ информация или дори публикуват „фабрикувани съобщения“. Сред тези агенции са били съветските ТАСС, египетската MENA и дори France-Presse, „съюзническа“ на НАТО.

Било е предвидено британските власти да не се намесват пряко в редакционните дейности на „Ройтерс“. Предполагало се е обаче, че правителството на Нейно Величество ще може да влияе по един или друг начин. В замяна на това „Ройтерс“, който тогава изпитва финансови затруднения, получава „субсидия“ от IRD. Но за да не се „навреди на репутацията“ на агенцията, парите не са изплатени директно от властите, а идват чрез Би Би Си: държавната телевизионна корпорация плаща на Ройтерс за „разширен абонамент“ за новините, а британското министерство на финансите компенсира разходите й.

В декласифицираните документи се посочва, че истинската цел на плащанията е била всичко да се запази в тайна, за да се избегнат „всякакви предположения за съществуването на тайни споразумения между правителството и Ройтерс“.

Информационната агенция е трябвало да получи 350 хиляди паунда за четири години. Междувременно, като се има предвид, че грифът „секретно“ досега е премахнат само от документи, съставени през 1970 г. и по-рано, не се знае каква точно сума е била платена в крайна сметка.

Говорителят на „Ройтерс“ Дейвид Крандуел побърза да увери Би Би Си, че в наши дни агенцията не получава държавно финансиране и предоставя „независимо и безпристрастно“ новини във всички краища на света. „Много информационни агенции след Втората световна война под една или друга форма получават субсидии от държавата. Но споразумението от 1969 г. не беше в съответствие с нашите принципи и ние не го правим днес“, казва Крандуел.

Руската медия обаче коментира, че в това е трудно да се повярва: „По всичко личи, че ръководството на Reuters днес е обвързано със съответстващите подписки за неразгласяване на конфиденциална информация (при което дори не само по линия на Форин офис, но и на британското външно разузнаване MI-6). Следователно широката общественост е принудена да изчака изтичането на следващите 50 години, за да разбере това, в което и без това не се съмнява“, пише EA Daily.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански