Лондон отхвърли искането за нов референдум за независимост на Шотландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8070476 www.24chasa.bg
Борис Джонсън СНИМКА: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън писа до първия министър на Шотландия Никола Стърджън във вторник, отказвайки искането й Единбург да получи правомощия за провеждане на нов референдум за независимост на Шотландия, предава Reuters.

При настоящото положение на нещата, референдумът не може да се проведе без санкцията на Лондон. Стърджън писа на Джонсън през декември с искане да влезе в преговори за прехвърляне на правомощията за одобряване на плебисцит от британското правителство на Единбург, предава "Фокус".

„Не мога да се съглася на всяко искане за прехвърляне на правомощия, което би довело до по-нататъшни референдуми за независимост“, пише Джонсън в писмо, което публикува в „Туитър“, казвайки на Стърджън, че се е съгласила на референдум през 2014 г., в който шотландците избраха да останат в Обединеното кралство, и този вот ще бъде „веднъж на поколение“.

„Нов референдум за независимост ще удължи политическата стагнация, която се наблюдава в Шотландия през последното десетилетие... време е всички да работим, за да обединим цялото Обединено кралство“.