Входът, в който взрив погуби двама, не става за живеене - семействата трябва да се изнесат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071436 www.24chasa.bg
Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов (вляво) и директорът на ОД на МВР в морската столица Даниел Пашов

В апартамента на Антоанета и Веселин не са открити следи от взривни вещества

Според кмета на варненския кв. “Владиславово” 20 фамилии не могат да се върнат в домовете си

Негоден за обитаване е входът на блок 302 във варненския кв. “Владиславово”, след като в понеделник около 4,20 ч избухна взрив в апартамент на 4-ия етаж.

От експлозията

загинаха двама

души, бяха

евакуирани 18

Някои от семействата нощуваха при роднини, други - при приятели. Само едно от тях е приело предложената от общината помощ за настаняване в общинско жилище.

Заподозрян за взрива е Веселин Димитров - бивш военен, работил в МВР и уволнен оттам.

Той живеел на съпружески начала с Антоанета, собственичка на разрушения апартамент. Двамата били от години заедно, но напоследък имали тежки скандали. Жената в момента е в кризисен център заради семейно насилие, а Веселин трябвало да напусне дома ѝ.

“Извършихме първоначален оглед по конструктивно отношение. Комисията обяви сградата за негодна за обитаване, защото има нарушения в електричеството и водоподаването. Становището на комисията е, че трябва незабавно общината

да възложи

пълно

обследване

на сградата

Засегнати са 20-ина апартамента в 7-етажния вход”, обясни кметът на “Владиславово” Николай Костадинов.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов допълни, че е започнал втори оглед на местопроизшествието.

Случаят става все по-заплетен, след като след първоначалния 8-часов оглед криминалистите не са открили следи от взривни вещества, а взривната вълна буквално е отнесла няколко стени и цялата тераса на 4-ия етаж в блока.

“Назначени са химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК експертиза. Те трябва да дадат категорични отговори за вида и количеството на запалимото вещество, последвалия взрив, самоличността на овъглените човешки останки, намерени в двата най-пострадали апартамента. Все още не може да се каже категорично кое е било първо - пожарът или взривът.  

Има организация за предоставяне на пробите от човешките останки и на сравнителен материал в специализирана лаборатория. За съжаление, Варна не разполага с такава и по тази причина експертизата ще бъде направена в Бургас, затова не мога да се ангажирам със срокове.

Не мога нито

да потвърдя,

нито да отрека,

че вторият труп

е на издирвания

Веселин Димитров”, обясни окръжният прокурор Конов. По думите му няма данни за психическото състояние на бившия полицай, което да буди притеснение.

“Разпитани са негови близки и роднини, както и 6-има свидетели. От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано да напусне жилището, което е обитавал, както и да не приближава жената, с която е живял, на по-малко от 200 метра. Няма данни да е отправял директни заплахи”, допълни Конов.

Директорът на варненската ОД на МВР Даниел Пашов поясни, че Димитров е работил в МВР от 1991 до 1995 г. В началото е бил в Охранителна полиция, а последните месеци, преди да бъде уволнен дисциплинарно за корупция, е бил младши инспектор в Криминална. След МВР бил охрана в частна фирма.

“Не се отхвърля нито една хипотеза като причина за палежа. Работим по всички възможни версии. 66-годишният Веселин Димитров е обявен за общодържавно издирване. До момента не е открит”, допълни Конов.

Взривът промени съдбата на десетки хора, живеещи в блока. Седем са все още в различни болници във Варна, 4-ма от тях са деца, три са настанени в университетската болница “Св. Марина”. Те са в добро състояние, контактни и без сериозни увреждания, но са оставени под лекарско наблюдение. Четвъртото дете е в отделението по токсикология във Военноморската болница. Там са и две възрастни жени.

Най-тежко е

състоянието на

81-годишната

Ивана Проданова. Тя е изгубила съзнание, след като излязла в коридора на входа. Не помни кой я е спасил, вероятно – пожарникарите. Освен обгазяване тя има лекостепенно изгаряне на двете длани и вече е получила сеанси в барокамерата и остава за наблюдение.

Другата жена, която е на 70 г., е само с обгазяване. Майка с две деца, живеещи на 6-ия етаж в същия блок, са постъпили за преглед. Установено е, че децата няма нужда да бъдат приемани в отделението.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и