Заради убийството на Андреа искат доживотен затвор за непълнолетни убийци (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071465 www.24chasa.bg
Бащата на убитата Андреа - Асан, и брат й Румен на протеста в Галиче

Цялото село се събра за погребението на красивото 18-годишно момиче

Доживотна присъда за убиеца на Андреа и промяна в закона малолетните убийци да лежат доживот - тези искания обединиха във вторник жителите на врачанското село Галиче.

В събота през нощта 17-годишният криминално проявен и осъждан Аксел Олеков от циганската махала в селото нахлул в дома на 18-годишната Андреа, пребил я, изнасили я и след като я заклал с кухненски нож, я ограбил. Тъй като не е навършил пълнолетие, присъдата на циганина може да е от 5 до 12 г. затвор.

Жителите на Галиче недоумяват как за подобно жестоко убийство присъдата може да е от 5 до 12 г. затвор.

Закон, който защитава убийците, не е закон, каза бащата на Андреа Асан Руменов, върнал се от гурбет в Англия заради трагичния случай. Той настоя за доживотна присъда без право на замяна за убиеца на дъщеря си.  

“Законът трябва да се промени. Положих огромни усилия да отгледам децата си сам, да ги изуча. Сега дъщеря ми е убита. Хората са съпричастни с болката ми, детето ми беше убито по най-бруталния начин. Ако нямах друго дете, нямаше да искам да живея. Трябваше да работя в чужбина, за да ги издържам”, през сълзи каза той.

Братът на Андреа Румен Руменов пък обясни, че тя не е имала никакви отношения с Аксел - всички го знаели като наркоман и че не е психически добре. Разказа още, че сестра му имала сериозен приятел, който също е в тежко състояние след случилото се, защото планирали да се съберат, след като момичето завърши гимназията.

Хората от Галиче твърдят, че цялото семейство на Аксел е опасно и трябва да се махне от селото. В ромската махала упорито се говори, че по-малкият брат на Аксел му е помогнал да прикрие престъплението.

Организаторите на протеста от фейсбук група на селото настояват за получаването на максимална присъда за извършителя на убийството, прилагане на по-строги мерки при излежаването на присъдите от подобен характер и промяна в Наказателния кодекс, свързана с увеличаване на присъдите за лица под 18-годишна възраст.  

“Засега хората са спокойни и няма напрежение - заяви кмета на Галиче Страхил Стоянов. - Жителите започват подписка за промяна на Наказателния кодекс и доживотна присъда за Аксел. В селото вече има засилено полицейско присъствие, в скоро време ще поставим и камери за видеонаблюдение на звъзлови места в Галиче.”

Ден по-рано във Враца вътрешният министър Младен Маринов каза, че бил потресен, като се запознал с разследването на убийството и показанията на Аксел. Младенов определи действията му характерни за животно, не за човешко същество.

Във вторник следобед Андреа бе погребана в родното си Галиче.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември