Ремонтират езерото с лилиите и 28 000 кв. м алеи в Борисовата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071514 www.24chasa.bg

Емблематичното езеро с лилиите в Борисовата градина ще бъде ремонтирано тази година.

Обновяването му е част от мащабен проект за близо 12 млн. лв. на Столичната община за възстановяване на елементи на площ от 300 дка в най-големия софийски парк.

Кметството ще кандидатства за финансиране на ремонтните дейности в Борисовата градина по Оперативна програма “Региони в растеж”. Проектът предвижда възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка без ново застрояване, подчертаха от общината.

Малкото езеро в сърцето на Борисовата градина е създадено през 80-те г. на XIX в. от градинаря Даниел Неф на мястото на мочурище. Първоначално е известно като рибното езеро, защото освен водни лилии в него имало и червени рибки.

Ремонтът ще се прави на етапи. Ще се обновят 28 хил. кв. м асфалтови алеи, които досега не са били ремонтирани, ще се възстановят обществената тоалетна, която се намира между читалнята и “Маймунарника”, чешмите и алпинеумът. Плановете са да се постави алейно осветление, да се разшири видеонаблюдението в историческата част на парка, да се изграждат ВиК мрежа и поливна система.

Това е пореден етап от обновяването на парка. През 2019 г. бе възстановен розариумът с 2000 рози заедно с фонтан. Поставиха се 79 нови пейки, 20 кошчета и чешма. В участъка се ремонтираха алеи, постави се осветление и поливна система. Ремонтът струваше 781 000 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата