Ремонтират езерото с лилиите и 28 000 кв. м алеи в Борисовата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071514 www.24chasa.bg

Емблематичното езеро с лилиите в Борисовата градина ще бъде ремонтирано тази година.

Обновяването му е част от мащабен проект за близо 12 млн. лв. на Столичната община за възстановяване на елементи на площ от 300 дка в най-големия софийски парк.

Кметството ще кандидатства за финансиране на ремонтните дейности в Борисовата градина по Оперативна програма “Региони в растеж”. Проектът предвижда възстановяване в автентичен вид само на съществуващи елементи на парка без ново застрояване, подчертаха от общината.

Малкото езеро в сърцето на Борисовата градина е създадено през 80-те г. на XIX в. от градинаря Даниел Неф на мястото на мочурище. Първоначално е известно като рибното езеро, защото освен водни лилии в него имало и червени рибки.

Ремонтът ще се прави на етапи. Ще се обновят 28 хил. кв. м асфалтови алеи, които досега не са били ремонтирани, ще се възстановят обществената тоалетна, която се намира между читалнята и “Маймунарника”, чешмите и алпинеумът. Плановете са да се постави алейно осветление, да се разшири видеонаблюдението в историческата част на парка, да се изграждат ВиК мрежа и поливна система.

Това е пореден етап от обновяването на парка. През 2019 г. бе възстановен розариумът с 2000 рози заедно с фонтан. Поставиха се 79 нови пейки, 20 кошчета и чешма. В участъка се ремонтираха алеи, постави се осветление и поливна система. Ремонтът струваше 781 000 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и