12 978 стари и болни без помощ заради отложен закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071641 www.24chasa.bg
ДЕНИЦА САЧЕВА

Тепърва ще пишат програма за грижата за тези хора

12 978 души с увреждания са останали без право на личен асистент, който да им помага и да полага грижи за тях. Това обявиха от социалното министерство във вторник вечерта.

Тези хора са имали право на личен асистент до 1 януари. След това обаче са останали без помощниците си заради влизането в сила на Закона за личната помощ. Той бе изработен от предния социален министър Бисер Петков под натиска на бившата омбудсманка Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания.

ДИАНА КОВАЧЕВА
ДИАНА КОВАЧЕВА

До края на миналата година лична помощ са ползвали почти 20 000 души. Според Закона за личната помощ обаче право на асистент имат само хората с увреждания над 90%, както и деца инвалиди. Всички останали хора с увреждания, както и хората над 65 години, които не могат сами да се грижат за себе си, са загубили правото си на помощници, сигнализира във вторник омбудсманката Диана Ковачева.

“От началото на тази година хиляди нуждаещи се хора са без подкрепа и възможност да посрещнат ежедневните си потребности - да излизат от дома си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение”, написа Ковачева в писмо до социалната министърка Деница Сачева. В него се иска предприемането на незабавни мерки, за да се помогне на отпадналите от програмата за лична помощ.

Тези хора трябваше да получат право на помощници, включително и свои роднини, по правилата на Закона за социалните услуги, след като преминат специална оценка от Агенцията за социално подпомагане. Този закон също трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. По настояване на малкия коалиционен партньор “Обединени патриоти” обаче влизането му в сила бе отложено с половин година. Мотивът на патриотите бе, че в обществото има страхове, че социалните работници ще могат да отнемат деца от семействата им. Те бяха породени от едногодишна кампания на активисти, че български деца щели да бъдат пращани в Норвегия, в която се включи шефът на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов. Забележки отправи и Светият синод.

“В края на декември 2019 г. Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до всички общини с молба да бъде предоставена информация за хората, които до края на миналата година са получавали социални услуги в домашна среда “личен асистент”, “социален асистент” и “домашен помощник”. Получените данни сочат, че 12 978 лица, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, от 1 януари не получават съответната услуга. От тях над 65-годишна възраст са 4977”, коментираха във вторник вечерта от социалното министерство. Деница Сачева обаче е възложила да се измисли начин за подпомагане на тези хора. Единият от възможните варианти бил създаването на специална програма, която да се финансира от социалното министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и