12 978 стари и болни без помощ заради отложен закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071641 www.24chasa.bg
ДЕНИЦА САЧЕВА

Тепърва ще пишат програма за грижата за тези хора

12 978 души с увреждания са останали без право на личен асистент, който да им помага и да полага грижи за тях. Това обявиха от социалното министерство във вторник вечерта.

Тези хора са имали право на личен асистент до 1 януари. След това обаче са останали без помощниците си заради влизането в сила на Закона за личната помощ. Той бе изработен от предния социален министър Бисер Петков под натиска на бившата омбудсманка Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания.

ДИАНА КОВАЧЕВА
ДИАНА КОВАЧЕВА

До края на миналата година лична помощ са ползвали почти 20 000 души. Според Закона за личната помощ обаче право на асистент имат само хората с увреждания над 90%, както и деца инвалиди. Всички останали хора с увреждания, както и хората над 65 години, които не могат сами да се грижат за себе си, са загубили правото си на помощници, сигнализира във вторник омбудсманката Диана Ковачева.

“От началото на тази година хиляди нуждаещи се хора са без подкрепа и възможност да посрещнат ежедневните си потребности - да излизат от дома си, да си осигурят необходимата храна и достъп до лечение”, написа Ковачева в писмо до социалната министърка Деница Сачева. В него се иска предприемането на незабавни мерки, за да се помогне на отпадналите от програмата за лична помощ.

Тези хора трябваше да получат право на помощници, включително и свои роднини, по правилата на Закона за социалните услуги, след като преминат специална оценка от Агенцията за социално подпомагане. Този закон също трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. По настояване на малкия коалиционен партньор “Обединени патриоти” обаче влизането му в сила бе отложено с половин година. Мотивът на патриотите бе, че в обществото има страхове, че социалните работници ще могат да отнемат деца от семействата им. Те бяха породени от едногодишна кампания на активисти, че български деца щели да бъдат пращани в Норвегия, в която се включи шефът на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов. Забележки отправи и Светият синод.

“В края на декември 2019 г. Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до всички общини с молба да бъде предоставена информация за хората, които до края на миналата година са получавали социални услуги в домашна среда “личен асистент”, “социален асистент” и “домашен помощник”. Получените данни сочат, че 12 978 лица, които не отговарят на условията за включване в механизма за лична помощ, от 1 януари не получават съответната услуга. От тях над 65-годишна възраст са 4977”, коментираха във вторник вечерта от социалното министерство. Деница Сачева обаче е възложила да се измисли начин за подпомагане на тези хора. Единият от възможните варианти бил създаването на специална програма, която да се финансира от социалното министерство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на