Доказателства по делото за водата в "Студена": разходите 30 пъти над притока (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8071726 www.24chasa.bg
Бившият шеф на ВиК - Перник Иван Витанов

Шефът на ВиК - Перник,

Иван Витанов три пъти предупредил

за кризата. Пернишката управа

не се съгласила да има режим

Колкото повече водата в язовир “Студена” е намалявала, толкова повече са се увеличавали разходите и загубите.

Въпреки това обаче министърът на околната среда Нено Димов всеки месец е утвърждавал график, според който 280 хил. куб. метра вода отиват за “Стомана индъстри” и 80 хил. - за “Топлофикация - Перник” - общо над 7 млн. куб. метра вода.

Във вторник от прокуратурата публикуваха справките за състоянието на язовира от юли до ноември 2019 г., които изготвяла ВиК - Перник. Те били изпращани на МОСВ. С разрешение на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев бяха представени и графиците за водоползване, утвърждавани от бившия вече екоминистър. Те са част от основните доказателства, събрани по делото за водната криза.

До момента единственият обвиняем за безводието в Перник е Нено Димов, който бе задържан в четвъртък. В петък бе обвинен в умишлена безстопанственост, а в събота спецсъдът го остави в ареста.

Предстои на 16 януари апелативните магистрати да решат дали министърът, подал оставка от ареста, ще излезе на свобода.

Максималният

обем вода в

“Студена”

е 25 200 000

куб. м.

Според справката на ВиК към 8,30 ч на 18 ноември 2019 г. водата била едва 4 802 500 куб. м, а притокът едва 27 литра в секунда (л/с). Това е денят, в който влезе в сила режимът на водата. Общият разход обаче е впечатляващ - 860 л/с, а загубите - 77 л/с.

Не по-малко тревожно е състоянието на язовира към 1 ноември 2019 г.

Тогава наличният обем бил 6 121 500 куб. м, а притокът - 33 л/с. Общият разход - за битови и промишлени нужди, много пъти в повече - 788 л/с, а загубите - 73 л/с.

Цифрите са стряскащи и през октомври, когато все още “Стомана индъстри” и тецът в Перник получават поисканите количества вода. Наличният обем на язовира бил 6 844 000 куб. м, притокът - 30 л/с, разходът - 740 л/с, загубите - 77 л/с.

Прокуратурата публикува и разпитите на двама от основните свидетели по делото - бившия шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и Илияна Тодорова. Тя е шефка на “Управление на водите” в МОСВ.

Витанов бе разпитан миналия четвъртък. Той подал сигнал до кмета на Перник Вера Церовска, че нивото на язовира е доста ниско през април.

“Тя издаде заповед водата да се ползва само за питейни нужди. За изпълнението на заповедтта отговаряше главният секретар на общината”, твърди вече бившият шеф на ВиК.

През октомври Витанов изпратил 3 писма до общината, областната управа и общинския съвет на Перник, но не получил отговор. След седмица бил извикан от тогавашната областна управителка Ирена Соколова, присъствал и зам.-кметът на Перник. Те изразили “недоволството от писмата”.

“Попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва”, казва Витанов. Не се съгласили с предложения режим на водата.

“Съществува писмо от Нено Димов от септември, публикувано на сайта на МОСВ, в което той казва, че яз. “Студена” няма проблеми”, твърди Витанов. Той дал на прокурорите ежедневни и 10-дневни справки за 2019 г. (Част от тях прокуратурата публикува във вторник - б.р. )

“Министър

Нено Димов

никога не е

връщал за

корекции

някой от предложените проектографици. Викал ме е единствено за 4 язовира - “Пчелина”, “Тича”, “Жребчево” и “Копринка”, за да му дам допълнително информация за ресурса в тях. Не зная защо не ме е търсил и не сме водили разговори за яз. “Студена” до септември 2019 г.” - това заявила Илияна Тодорова. 3 часа тя давала показания.

И шефката от МОСВ обяснила на разследващите, че за яз. “Пчелина” била викана доста пъти заради качеството на водата и сигнали, че при работата на ВЕЦ-“Пчелина” водата била замърсявана и рибата умирала.

Тодорова обяснила, че проектът за графика за ползване на вода се изготвя на базата на 2 прогнози - за времето и за притока на водата, които се правят от НИМХ. ВиК е задължено да подава заявки в МОСВ на 26-и предходния месец. Те се дават съгласно получените разрешителни за водовземане. За “Студена” били три - за ВиК-Перник, за “Стомана” и на “Топлофикация-Перник” АД. Предприятията имали разрешения да вземат вода и от река Струма.

Заявките се завеждали в деловодството и се разпределяли. Двама експерти изготвяли проект за графика и го докладвали на началника си. След съгласуване Тодорова пък пращала графика на зам.-министър Красимир Живков. Той пък го представял за “администриране в кабинета на министъра”.

“Министърът получавал проекта за график, към който обикновено имало приложени и резюмета - обяснителни записки за водния ресурс в язовира и други данни”, свидетелства Тодорова. Ръководената от нея дирекция подавала данни за точните водни обеми на язовира.

Тодорова

разговаряла с

министъра за

“Студена” едва

през ноември

Тогава били разрешени по-малки обеми за питейно и промишлено водоснабдяване. “На 19 ноември бяха забранени други ползвания извън питейно-битовите”, казва Тодорова.

Контролът по водоползването от ВиК и предприятията се осъществявал от Басейнова дирекция “Западнобеломорски район” - Благоевград. Те трябвало да правят проверка всеки месец, да ходят на място и да гледат дневника.

“Освен нашата хидроложка оценка такава се прави и от ВиК”, твърди Тодорова. Пред септември обаче за “Студена” дружеството посочило “състояние на средновлажен годишен режим”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шпионска афера, свързана със съветника на Румен Радев Илия Милушев, е причина за безпрецедентните обиски в сградата на президентството, научи "България Днес". Точно в 9 часа сутринта десетки маскирани спецченгета и прокурори нахлуха в сградата. Пред смаяните служители са представени две заповеди за обиск

Колоритният риалити участник в "Къртицата" и "ВИП брадър" Емил Каменов не изневерява на любимата си работа. Той бе изловен отново да се труди като охрана от топпапараците на "България Днес". Звездата от "Къртицата" явно работи за широко скроен бизнесмен, тъй като работодателят му не изисква гардовете му да са в костюми, а с тениски и дънки

Легендата на родното кино Цветана Манева плаши дъждовете с огромен чадър. Топпапараците на "България Днес" изловиха актрисата на улицата с дъждобран, висок почти колкото звездата, въпреки че дъжд не валеше. Явно великата актриса носи чадъра, за да плаши времето, както гласи поговорката, коментираха столичани