ЕК: Ще има гранични проверки в Ирландско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/8072035 www.24chasa.bg
Мишел Барние СНИМКА: Ройтерс

Ще има гранични проверки на търговията във Великобритания (между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство) по споразумението за Брекзит договорено от Борис Джонсън, заяви главният преговарящ на ЕС, цитира думите му британският вестник The Independent.

Мишел Барние потвърди, че ще има "проверки и контрол" между Великобритания и Северна Ирландия съгласно споразумението, което ще урежда излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Борис Джонсън неведнъж твърдеше по време на предизборната кампания, че няма да има проверки в Ирландско море, и беше обвинен от опозицията в лъжата, припомня "Фокус".

Независимо дали премиерът е разбрал погрешно споразумението, което е подписал или наистина лъже обществото, текстът на сделката, подписан през ноември, е ясен и показва, че наистина ще има проверки.

"Изпълнението на това предвижда проверки и контрол на стоките, влизащи на остров Ирландия", заяви Барние по време на заседание на Европейския парламент.
„Очаквам с нетърпение конструктивно сътрудничество с британските власти, за да се гарантира, че всички разпоредби се спазват и действат.

Барние запази мълчание по време на предизборната кампания в Обединеното кралство, казваше на всеки, който го попита - дори на частно -, че не иска да каже нещо, което може да има политическо въздействие и да подкопае сделката за Брекзит

Джонсън повтори твърденията си в понеделник, казвайки на пресконференция: "Не се съмнявайте. Ние сме правителството на Обединеното кралство. Не мога да видя каквито и да било обстоятелства, при които ще са необходими проверки на стоки, идващи от Северна Ирландия до Великобритания.

"Единствените обстоятелства, при които бихте могли да си представите нуждата от проверки, идващи от Великобритания към Северна Ирландия, както вече обясних, или ако стоките са влезли от Ирландия и не сме се обезпечили, което се надявам и дори съм сигурен, че ще стане, споразумение за нулеви тарифи, нулеви квоти с нашите приятели и партньори в ЕС. "

По време на изборите той беше още по-категоричен, казвайки: „Ще се погрижим предприятията да не са изправени пред допълнителни разходи и да няма проверки в износа на стоки между Северна Ирландия и Великобритания.

Собственият вътрешен анализ на правителството, изтекъл по време на предизборната кампания, показва, че ще има проверки на стоки в двете посоки между двете части на Обединеното кралство.

Той също така заяви, че ще има пагубно въздействие върху икономиката на Северна Ирландия и твърди, че 98% от експортните фирми в Северна Ирландия ще бъдат "вероятно ще са затруднени да поемат тези разходи" на митническите декларации и документалните и физическите проверки на стоки в рамките на Обединеното кралство.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко