Антикитайските действия на кмета на Прага няма да успеят да подкопаят отношенията на Чехия с Пекин

https://www.24chasa.bg/novini/article/8072290 www.24chasa.bg
Кметът на Прага Зденек Хриб СНИМКА: РАДИО КИТАЙ

Кметът на Прага – Зденек Хриб публикува коментар в германския седмичник „Велт ам зонтаг", в който казва, че Китай не е „надежден партньор" и съобщава, че на 13 януари Прага и Тайпе ще се побратимят, предава "Радио Китай". 

В отговор на статията на Хриб, която нарушава грубо принципа за „единен Китай" и приятелството между Китай и Чехия, Службата за външни работи на кметството на Шанхай излезе вчера с изявление, в което изразява остър протест и обявява, че прекратява побратимяването си с Прага. Китайската медийна група (КМГ) също публикува коментар, в който се посочва, че като крайно десен политик Зденек Хриб отдавна е демонстрирал своята позиция по отношение на Китай. Още през 2018 г. току-що избраният за кмет на Прага Хриб започна да провокира приятелските връзки с Пекин, като постави съмнение на принципа за „единен Китай". През последната година той непрекъснато призовава градския съвет да приеме решение за прекратяване на побратимяването между двете столици и открито се срещна с представители на сепаратистките сили в Тибет.

Поведението на Хриб предизвика недоволството на чешкото правителство. Говорителят на президентството обвини кмета, че умишлено накърнява чешко-китайските отношения и систематично вреди на интересите на страната.

Статистиката показва, че стокообменът между Китай и Чехия през 2018 година е бил 16,3 милиарда долара, а инвестициите на близо 50 китайски компании в Чехия – 2,4 милиарда долара, като те са допринесли за заетостта в страната с 6000 работни места. В същото време Китай вече е голям източник на чуждестранни туристи за Чехия. Всичко това показва, че източноевропейската държава се възползва много от стабилните отношения с Китай.

През юли 2019 година говорителят на Министерството на външните работи на Китай Гън Шуан заяви, че действията на ръководството на Прага, които са в ущърб на отношенията между двете държави, ще навредят на чешките интереси. Той изрази убеденост, че действията на антикитайските сили в страната няма да спрат развитието на китайско-чешките отношения.