Китай засилва борбата със замърсяването на околната среда през тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8073040 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Топ регулаторът по околната среда на Китай потвърди ангажимента си да ускори борбата със замърсяването през 2020 г., на фона на положителните резултати в сферата през миналата година, съобщава "Радио Китай". 

„Практиката доказа, че настоящата посока за контрол на замърсяването е правилна и трябва да се поддържаме към нея, за да подобрим околната среда в дългосрочен план", каза Ли Гандзие, министър на екологията и околната среда.

Всеки унифициран подход към управлението на околната среда трябва да бъде избягван, прецизните и научни методи спрямо контрола на замърсяването трябва да бъдат насърчавани, добави министърът.

Общите емисии на серен диоксид и азотен оксид ще бъдат съкратени с над 15% през 2020 г. според плана. Концентрацията на фини прахови частици в градовете на ниво префектура, която не отговаря на стандартите, трябва да бъде намалена с повече от 18% спрямо нивата от 2015 г.

През миналата година Китай извърши огромен напредък в борбата със замърсяването, добави Ли Гандзие. В повечето градове на страната качеството на въздуха беше подобрено. Министърът каза още, че ще се обърне особено внимание на контрола на замърсяването на водите и подобряване на питейната вода по места.

През 2020 г. Китай ще даде началото и на държавен фонд за зелено развитие.