Ревизоро се закле като еко министър (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8073403 www.24chasa.bg
Снимки: Румяна Тонева

Клетва като министър на околната среда и водите положи днес в парламента Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро.

Депутатите гласуваха назначението му със 111 гласа “за” и 96 “против” като първа точка от дневния ред на парламента.

Димитров ще замести досегашния министър Нено Димов, който бе арестуван и обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник.

Дебатът какво се очаква от новият министър и “за” и “против” неговото назначение продължи час и половина. Още в началото от БСП, ДПС и “Воля” обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Димитров по ред причини. В защита на колегата си се хвърлиха пък депутатите от “Обединени патриоти”.
Животът е сложен и в тази ситуация показва две страни. Казвате, че г-н Димитров не е ескперт. Ще ви дам примери - двама премиери работиха като министър-председатели от първия си ден, като преди това са работили само в партийните си централи. Ами г-жа Фандъкова каква е? Учител по руски език, но според мен добър кмет на София. Абсолютно несъстоятелно е това, че той задължително трябва да бъде експерт. Той е министър, не е едкперт. Там има достатъчно експерти. Работата на министъра е да ги организира. Вижте му биографията - безупречна, коментира Славчо Атанасов от НФСБ.
Не сме съгласни само един министър да е отговорен. Чакаме резултатите от проверките и да се търсят отговорности. Има ли качества Емил Димитров да бъде министър? Не беше мястото тук за такива литературни и патетични изказвания, каза пък Красимир Богданов от ВМРО.
“Доказа, че е обективен, коректен и много взискателен човек. През последните години доказа, че може да работи и да е на отговорни позиции. Сигурен съм, че той ежедневно ще бъде там, където трябва”, допълни Богданов.
Дебатът за деветата поредна оставка отива твърде много в експертната ниша, не че няма нужда да се говори за това, но в тази зала е важен политическият дебат. Знаете ли колеги от ГЕРБ и членове на МС, тази девета поредна оставка е породена от някаква криза, от опита за решаването на кризисен проблем. Това ме навява на мисълта, че Министерският съвет се е превърнала в център за управление на кризи, каза пък Йордан Цонев от ДПС. “Има въпроси, които трябва да си зададем - тези кризи появяват ли се така, както си управляваме добре и те изведнъж се появяват от никъде и изненадващо или е да плод на недобри действия или бездействия. Винаги, когато сме ви питали имате ли програма, казвате “имаме”. Е, да, ама като нещо ви е приоритет, нищо не ви е приоритет. Да вземем водния проблем - нито язовирът се е изправнил от вчера, нито Перник или околността е повишила жителите си за един или два месеца. Всичко това има причина във времето. Проблемът на ГЕРБ е, че вече няма как да се оправдавате с правителството преди вас, защото вие управлявате от 10 г.”, категоричен бе той.
“Каквото и да се каже от тази трибуна е ясно, че има криза и проблемът седи. Поводът е промяна в Министерския съвет. Уважавам решението на Нено Димив да подаде оставка. Не мисля че е само заради ареста. Всеки на такава позиция знае, че се носи и политическа отговорност. Факт е, че тук безспорно има лица, които трябва да поемат отговорност, ако се докаже тяхната вина за действие или бездействие. Държавата седи с целия си потенциал зад тях, за да облекчи техните несгоди. Една криза наистина може да даде по-голям тласък на реформата, която седи в сектора с водите. Трябва да ценим водата като ресурс. Очевидно е, че и в климата има ситуации, с които няма как да не се съобразяваме, кометира пък Александър Ненков от ГЕРБ.

Ревизоро се закле като еко министър (Обновена)

Ревизоро се закле като еко министър (Обновена)

Ревизоро се закле като еко министър (Обновена)