Кмет с отвертка в ръка или как се краде вода от язовир "Студена"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8073788 www.24chasa.bg
Атанас Русев по време на акцията със спускането в пещера Попов извор.

В дните около Нова година и след това е правен втори, а след това дори трети опит за отклоняване на вода от язовир „Студена“. Това съобщи в блога си спелеологът Атанас Русев, който през ноември, декември и януари организира докарването на допълнителни количества вода в пресъхналия водоем от пещери и други карстови образувания.

През ноември Русев заедно със свои приятели огледаха т.н. Палакарийски канал, който е строен навремето заедно с язовира и е служел за довеждането на допълнителни количства вода в случай на нужда. Тогава те установиха, че каналът е частично разрушен и на всичкото отгоре по него е правено незаконно отклонение към близкото село Ярлово. Тоест водата, предназначена за язовира, е била отклонена, без да се плаща за нея.

Извикали на място прокурор и полиция и органите запечатали отклонението, слагайки на него полицейски лепенки.

"Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме, че на изхода на канала водата е с много малък дебит въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение, отклоняващо Палакарийския воден канал към село Ярлово. За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран – отворен“, е написал Русев в блога си.

На 14 януари те отвели отново полицията на мястото и отново запечатали съоръжението. Този път обаче останали на място, за да видят какво ще стане. След около час високо в планината се появил кметът на Ярлово с отвертка в ръка. Попитали го какво прави, а той отговорил, че дошъл да види защо няма вода в селото.

Русев премълчава останалата част от разговора, тъй като бил вече част от следствените действия.

„Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от малкото водоизточници на тези хора в беда за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво?“, е написал в блога си спелеологът.

И продължава: Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията, в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник, и тя, вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие.
Е, как ще имате вода, хора от Перник? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на язовир "Студена" и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел – повече вода към язовир "Студена". А се сблъскваме всекидневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българинът се е превърнал в долна орка“, пише още в блога. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и