ГЕРБ: Ангажиментът на новия екоминистър е да намери и спре пробойните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8073894 www.24chasa.bg
Александър Ненков СНИМКА: Архив

В Перник очевидно има пропуски, прехвърляне на вина, подценяване на ситуацията, но има и нужда от подобряване на администрирането. Това констатира от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков като заяви, че групата "с две ръце" подкрепя кандидатурата на Емил Димитров за министър на околната среда при обсъждането на структурните промени в Министерския съвет. Причината е подадената от Нено Димов оставка, предаде БТА. 

Ненков поиска от новия министър да навлезе с "летящ старт" и да се опита да намери пробойните и те моментално да бъдат спрени, за да не се стигне и на други места до ситуация като в миньорския град.

Уважавам решението на Нено Димов за оставка, всеки един министър винаги трябва да е с мисълта, че носи политическа отговорност, посочи Ненков. По думите му, факт е и, че заради своето действие или бездействие, ако бъде доказано, има лица, които трябва да понесат отговорност.

От ГЕРБ увериха, че държавата стои зад перничани и се стреми с всички сили да реши проблема, да облекчи несгодите на гражданите.

Александър Ненков отбеляза, че една криза може да даде по-голям тласък на реформата, в случая във водния сектор. Но, по думите му, големият въпрос е за финансирането на сектора, на дружествата.

В същото време, според него, трябва да бъде променено съзнанието на хората по отношение използването на водата, да бъде ценен този ресурс.

Не мога да се съглася, че нищо не е направено и се чака криза,за да се вземат необходимите решения, коментира депутатът. По думите му, няколко различни правителства работят за реформа на сектора в правилната посока.

Най-големият проблем за довършване на реформата е финансовият, близо минимум 11 млрд. лв в близките години са нужни за оздравяване на дружествата, системата, подчерта Ненков.

Но, посочи той, идва и другият момент, който изисква консенсус - какво правим за това цената на водата да отговаря на реалните инвестиции на операторите. Няма друг начин, освен ако не се увеличава цената на водата, за да могат дружествата да оперират спокойно, смята зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ. Той отбеляза, че въпросът има и социална страна и трябва да се търсят възможности за подкрепа на хората, които не са в състояние да плащат.

Ненков не се съгласи с твърденията, че ВиК дружествата се водят към умишлен фалит, за да бъдат приватизирани. Той подчерта, че една от основните стратегии е запазване изцяло на публичния характер на ВиК-мрежата.