216 256 са безработните, почнали работа чрез бюрата по труда през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8074062 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че безработните, които през 2019 година са постъпили на работа със съдействието на бюрата по труда, са 216 256 . От тях 89,3 процента са се реализирали на първичния пазар на труда, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

От началото на годината младежите до 29 г., устроени на работа, са 24 412. Продължително безработните, които чрез подкрепата на Агенцията по заетостта, са започнали своята трудова реализация са 24 398. Данните на Агенцията сочат още, че 43 975 безработни над 55 години, 13 954 хора с увреждания и 58 782 без квалификация също са постъпили на работа.

Само през декември, когато икономическата активност е най-слаба, започналите работа са 11 324, като 94.3 процента са устроени в реалната икономика. 356 представители от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през месеца чрез съдействието на бюрата по труда.

Равнище на регистрирана безработица в страната от 5.9 процента отчита през декември Агенцията по заетостта. Спрямо същия период на 2018 г. се наблюдава спад от 0.2 на сто.

В края на годината регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 194 715, като спрямо същия период през 2018 г. са с 6 751 по-малко ( с 3,4 на сто). За първи път в историята на Агенцията по заетостта броят на регистрираните безработни през декември е под 200 хиляди души.

Активирането на неактивните остава приоритетна дейност на бюрата по труда през цялата година.

Новорегистрираните безработни през декември са 24 689, като 1 267 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. Информационните събития, трудовите борси, срещите на трудовите посредници с младежи, на които предстои завършване на средно или висше образование, мобилните бюра по труда са част от изпълняваните нови и модернизирани инициативи и услуги на Агенцията по заетостта. Средно за месец активираните лица продължават да надхвърлят 2 000 души, допълват от Агенцията по заетостта.

В различни форми на обучения за възрастни (за професионална квалификация и ключови компетентности), финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, са обхванати нови 296 безработни. Завършилите обучения през декември са общо 417. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 683 души да повишат квалификацията си или да придобият нови умения.

На субсидирани работни места през месеца са устроени още 643 лица от рисковите групи - 130 по програми и мерки за обучение и заетост и 513 по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през декември са 7 575, като 75.5 процента от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (32.5 на сто), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (12.7 на сто), държавното управление (10.7 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (10 на сто), административните и спомагателните дейности (8.1 на сто).

Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и