Млада жена умря от тампон (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8075650 www.24chasa.bg
Снимка: Фейсбук/ Damiano Padova Roma

17-годишна белгийка от Валкур, Валония, първо е била лекувана от гастроентерит, но е починала от Синдрома на токсичния шок, септицемия. Това е заболяване, причинено от използването на тампони. Виж видео ТУК.

Момичето умря в четвъртък, на 9 януари. Открити са бактерии, които говорят за стафилококи, налични в санитарния материал, съобщава RTBF.

Майка й разказа пред медиите, че тийнейджърката първо е хоспитализирана в болница с треска и повръщане. Едва когато е постъпила в интензивното отделение, тя е била диагностицирана със Синдрома на токсичния шок, предава MBS News.

Снимка: Фейсбук/ Didier Nactergal
Снимка: Фейсбук/ Didier Nactergal

След сполетялата трагедия в семейството, майката решила да ходи в училища и центрове, за да запознае и разпространи информация сред подрастващите с потенциалните рискове от използването на тампоните. Целта е да се предотврати нов смъртен случай.

Синдромът на токсичен шок (SCT), който причинява висока смъртност, е изключително рядък, но броят на случаите се увеличава през последните години, уточнява RTBF.

Във Франция, например, през 2019 г. е имало не по-малко от 20 случая. В Белгия, в Намур, 16-годишно момиче е починало по същите причини през 2016 г.