Утвърдиха план за предотвратяване на чумата по свинете за 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8075716 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Централният епизоотичен съвет днес проведе заседание, в рамките на което беше представен и утвърден план за контрол, управление при кризи и предотвратяване на разпространението на заболяването АЧС в България през 2020 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Настоящият план следва да бъде гласуван от Министерския съвет, а неговата цел е да разпредели дейностите за борба с болестта между различни държавни структури.

Стратегията за борбата с АЧС включва пет основни стълба: засилен граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи на територията на страната; засилени мерки за биосигурност в свиневъдните обекти; редуциране плътността на популацията от дива свиня на територията на Република България; организиране и провеждане на лабораторен контрол и провеждане на информационна кампания и обучения.

Планът описва подробно организацията за оповестяване, информиране, реагиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт при превенцията. Предмет са и процедурите с конкретни задачи и срокове към над 10 институции.