Стево Пендаровски се срещна с еврокомисаря Оливер Вархели

https://www.24chasa.bg/novini/article/8075832 www.24chasa.bg
Стево Пендаровски Снимка: Ройтерс

Актуалното положение в Северна Македония и стремежът й към членство в Европейския съюз бяха главните теми на днешната среща на президента Стево Пендаровски с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, предаде агенция МИА.

Пендаровски пожела "добре дошъл" на Вархели, който е на първото си посещение след встъпването в длъжност на 1 декември 2019 г., и изрази очакване, че еврокомисарят ще подкрепя перспективата за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

Президентът изтъкна, че евроатлантическата интеграция на Северна Македония остава стратегическа цел за държавата.

"Северна Македония остава посветена на европейската перспектива, като се има предвид фактът, че съществува национален консенсус между политическите фактори и широка подкрепа от гражданите", каза Пендаровски. Той добави, че се надява до март тази година да бъде определена новата методология за преговори за членство в ЕС.

В контекста на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония президентът призова към отговорност на всички политически сили и изтъкна, че изборите трябва да бъдат честни, свободни и демократични с оглед на аспирациите на страната за бъдеща страна членка на ЕС.