Миночистачът „Прибой” ще участва в поход на група на НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/8076152 www.24chasa.bg
Снимка пресцентър на МО

Ритуал по изпращане на базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби за участие в задграничен поход като част от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО се проведе днес в пункт за базиране Бургас, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

До 5 февруари българският военен кораб, с командир капитан ІІІ ранг Христо Гинев, ще посети пристанищата Констанца, Варна и Ерегли. Целта на съвместното плаване е да се повиши нивото на оперативна съвместимост с военноморските сили на съюзническите страни, да се усъвършенстват способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на противоминни операции в съюзнически формат като се отработят тактиките, техниките и процедурите при съвместни действия с кораби от страни-членки на НАТО.

В обръщението си към екипажа на „Прибой“ командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков изрази своята увереност в професионализма на военните моряци и им пожела успешно изпълнение на всички поставени задачи и безаварийно плаване.

На ритуала присъстваха началникът на щаба на флотилията капитан I ранг Велко Велков и командирът на дивизион противоминни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.

Отец Стилиян от църквата „Св. Никола” в Черноморец отслужи водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа на базов миночистач „Прибой“.