Разследват фирма, доставчик на боклуци в Гълъбово

https://www.24chasa.bg/novini/article/8076390 www.24chasa.bg
Това са част от отпадъците с неясен произход, намерени в наетия имот.

Прокуратурата в Стара Загора разследва фирма от Гълъбово за съхранение на опасни за живота и здравето отпадъци, съобщиха от държавното обвинение в сряда.

Лично окръжният прокурор Дичо Атанасов и районният Гриша Мавров са участвали в огледа на площадката за боклуци близо до голям ТЕЦ в района. Произходът на отпадъците е неясен. Проверяват се основанията за съхранението им, както и за какво ще се ползват.

Боклукът е открит в сграда до площадка “Брикетопроизводство” в землището на село Обручище. Помещението е на територията на теца в Гълъбово, но е дадено под наем на друго дружество - “Траш Юнивърс”. Собственикът Георги Илиев има и други бизнес начинания.

През лятото на 2019 г. “Траш Юнивърс” беше проверявана от екоминистерството като доставчик на “Траш еко пак”, която пък осигурява боклуци за горене на тецовете в Гълъбово и Сливен. Оказа се, че са складирани 635 тона отпадъци от пластмаса, каучук, хартия, картон, текстил и дърво. Беше стартирана процедура за изследване на отпадъците в международна лаборатория. На “Траш еко пак” беше предписано да изнесе отпадъците от площадката. Не е ясно дали намерените във вторник в наетото помещение от “Траш Юнивърс” са същите.

Това е поредното разследване на прокуратурата, започнато, след като главният прокурор Иван Гешев нареди проверки на всички фирми, които внасят, съхраняват и горят боклуци. Такива бяха намерени в Плевен, Враца и в други градове. Освен в Гълъбово прокуратурата влезе в сряда и на площадка за отпадъци в ямболското село Дражево.