Взаимноизгодното споразумение внесе яснота за света

https://www.24chasa.bg/novini/article/8076920 www.24chasa.bg

На 15 януари в Белия дом членът на Политбюро на ЦК на ККП, вицепремиер и ръководител на китайската страна във всеобхватния икономически диалог между Китай и САЩ Лю Хъ и американският президент Доналд Тръмп подписаха първата фаза на търговско-икономическото споразумение, с което търговските търкания между двете страни и търговската война постепенно спират. Това бе и практическа стъпка към окончателното разрешаване на въпроса, предаде Радио "Китай".

Резултатите не бяха постигнати лесно. Пекин и Вашингтон водиха преговори в продължение на 23 месеца, бяха направени 13 кръга търговско-икономически консултации на високо ниво и положени големи усилия. Всичко това е знак, че двете страни се грижат за взаимните им основни интереси и реализират равенство, взаимна изгода, сътрудничество и съвместна печалба. Споразумението отговаря и на очакванията на пазарите, изискванията на двата народа и общите им интереси, както и на целия свят. В същото време стимулира мира и просперитета на света.

Споразумението за първата фаза включва девет секции: интелектуална собственост, трансфер на технологии, храни и земеделски продукти, финансови услуги, курс и прозрачност, увеличаване на търговията, оценки на двете страни и разрешаване на споровете.