Веселин Димитров е загинал при взрива във Варна, по-рано купил 30 л бензин и 11 л газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8077619 www.24chasa.bg
Красимир Конов Снимка: Архив

Едното от двете тела, които бяха открити сред отломките във взривения бл. 302 във варненския кв. "Владиславово", е на бившия полицай Веселин Димитров.

Другото е 53-годишната жена, която живеела в съседния апартамент. Това сочат първоначалните резултати от тройната съдебно медицинска експертиза.

Окончателните резултати от ДНК-експертизата, ще бъдат готови до дни. Това каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

"Разполагаме с яснота за взрива, за неговите характеристики.

Установено категорично е, че взривът е станал повод и за последвалия пожар.

По характеристики той е от така наречения обемен взрив, който е характерен при наличието на висока концентрация на лесно запалими вещества в затворено пространство.

В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взирв Димитров е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропанбутан. Местил е мебели в самото жилище, по този начин е увеличил силата на ударната вълна при взрива.

Дейстията по огледа продължават четвърти ден. Вземат участие и специалисти по взривовете към специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е и комплексна ексспертиза в областта на химията и на взривното дело.

Според специалистите към момента няма данни, които да насочат към използване на взривно вещество. По отношение на останалите експертизи - назначени са две тройни съдебно медицински експертизи. За установяване на причината за смъртта на двамата, за установяване има ли травматични увреждания, кръвна група и пол", зяви прокурор Конов.

Според близки до разследването Веселин Димитров не е закупил лично бензина и газта. От свидетелските показания става ясно, че той е помолил негов съсед да ги купи вместо него, като му обяснил, че му трябват за личния автомобил и за дома му. Личният му автомобил пък не бил каран от доста време. До момента са разпитани 17 свидители, говорено е с негови близки и познати. Има данни, че и първата му съпруга се е полаквала от агресивния му нрав.

"Разпитани са негови близки, установен е човекът, който последен е разговарял с Веселин Димитров. По неговите думи той е бил спокоен, правил си е планове за бъдещето, уговорил си е среща с приятеля си в сряда или четвъртък. Ако се потвърди, че той е произвел взрива, няма как да се говори за случаен инцидент.

В самото жилище са намерени са вещи с миризма на бензин и свидетели, които потвърждават, че той е купил количеството запалима течност. Една от експертизите трябва да докаже, дали той е предизвикал взрива, или може да говори за ужасна случайност, като късо съединение примерно", допълни окръжният прокурор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване

Григор Димитров запълни времето си без тенис с онлайн концерт. Той наблюдава на живо изпълненията на любимците си от "Бекстрийт Бойс". От групата зарадваха феновете си в интернет с някои от големите си хитове. Всеки от тях пееше от дома си. Най-добрият ни тенисист ги изгледа на лаптопа си. Той сподели с феновете си история в инстаграм как се

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям