Китай въведе строг контрол върху добива на редки земни метали

https://www.24chasa.bg/novini/article/8078052 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

Китай въведе строг контрол върху проучването и добива на редки земни метали и ограничи износа им. По последни данни на митниците от миналия вторник, износът на тази категория метали през декември е бил 3657,3 тона, което представлява спад от 32,5% спрямо същия период на предходната година. Местни медии изчислиха, че общият износ на редки земни метали през 2019 г. е намалял до 46 330 тона, най-ниското ниво от 2015 г. насам, предаде bulgarian.cri.cn.

Според Лиу Ънцяо, енергиен анализатор в пекинската компания Anbound Consulting, тенденцията е износът на редки метали от Китай да намалява, тъй като секторът е в процес на трансформация. Вместо да купува продукти от държави като Япония, която внася от Китай редки земни метали и после му продава обратно преработени продукти на по-високи цени, Пекин се опитва да премине към модел, при който тези продукти ще се произвеждат в страната.

На 9 януари Лин Юемин, заместник-министър на природните ресурси, заяви на пресконференция, че договорите за продажба на редки земни метали, както и проекти за проучване и добив на радиоактивни материали, ще бъдат обект на стриктен контрол. Въпреки това, проектите ще могат да бъдат прехвърляни на конкретни органи, уточни той. „Ясно е, че Китай ще контролира строго редките земни минерали като стратегически ресурс… Въпреки че може да не ги използва като коз в преговорите за разрешаване на инициираната от САЩ търговска война, очевидно е, че Китай има предимства по отношение разходите за добив и рафиниране в сравнение с Вашингтон", отбелязва Лиу Юнцяо.

През миналата година САЩ започнаха да търсят нови източници на редки метали и се ориентираха към Австралия и Канада. Въпреки това, специалисти смятат, че развитата индустриалната верига и достъпна цена в Китай означават, че ще направят трудно за американските компании да спрат да разчитат на страната.

Китай контролира над 85 процента от световния капацитет за обработка на редки земни метали, според фирма за пазарни проучвания Adamas Intelligence.