ООН: Над 5 милиона деца са изселени заради конфликта в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080050 www.24chasa.bg

Воюващите лагери в Сирия от години вземат на прицел деца, превръщайки милиони малолетни в жертви, които са принудени да напуснат домовете си и не получават подходящо образование, заявиха правозащитни експерти на ООН.

В доклад, който обхваща сирийския конфликт от 2011 г. досега, комисията на ООН за Сирия изброява различни нарушения спрямо деца, включително бомбардировки, обгазявания, изнасилвания и принудително вербуване на деца войници, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Според експертите на ООН 2,6 милиона деца са разселени в рамките на Сирия, а 2,5 милиона са бежанци в чужбина.

"Към днешна дата над 2,1 милиона момичета и момчета в Сирия са престанали да посещават редовно учебни занятия", а десетки хиляди са пропуснали по няколко години образование, заяви комисията.

Проправителствените сили редовно обстрелват училища. На 1 януари най-малко осем цивилни бяха убити при ракетен обстрел на сирийските правителствени сили по училище в Идлиб - последната провинция под контрола на джихадисти и бунтовници.

В доклада се изтъкват и психическите травми, от които страдат много деца, преживели нападения, обсади, изтезания, държане в затвор и изселване. "Много момчета и момичета споделят, че страдат от тежки нарушения на съня, изпитват несигурност, чувстват се изоставени, отмъщение, фрустрация и страх", заяви комисията, обобщавайки 5000 събеседвания със сирийски деца и възрастни.

От началото на декември около 350 000 сирийци, главно жени и деца, са изселени след подновеното настъпление на сирийските войски в провинция Идлиб с руска подкрепа, и са потърсили убежище в райони при границата с Турция, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, цитирана от Ройтерс.

В последния си доклад службата заявява, че хуманитарната ситуация в Идлиб продължава да се влошава в резултат на ескалиращите бойни действия.