Нидерландецът Стелингверф: Няма да се скрия, невинен съм

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080148 www.24chasa.bg
Имам висше образование магистър, каза Йохан Стелингверф пред съда. СНИМКА: Йордан Симeонов

"През 7-те дни, в които бях задържан, аз непрекъснато бях бит, ритан, злоупотребяваше се с мен. Моля не ме връщайте в килията. Няма да се скрия и да извърша престъпление, докато съм под домашен арест".  Това заяви пред Софийския районен съд нидерланденцът Йохан Стелингверф. 

Той бе доведен с полиция в съда в 16,30 ч, след като прокуратурата внесе искане да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража". 

Йохан Стелингверф бе обвинен във вторник вечерта по второ дело за изнасилване. 

Нидерландецът Стелингверф: Няма да се скрия, невинен съм

По-рано, на 26 декември, той бе задържан по друга жалба на 32-годишна софиянка, но няколко дни по-късно Софийският градски съд го пусна под домашен арест. Мотивът бе, че въпреки твърденията, че е издирван за подобни престъпления, у нас няма доказателства за това. 

"Ваша чест, през изминалите две седмици бях под домашен арест и оправдах доверието, което съдът ми оказа. Никакво престъпление не съм извършил. През цялото време бях там (жилището в София, в което е под наем - б.р.). Когато полицаите идваха да ме контролират, аз винаги отварях вратата. Не наруших доверието, което ми бе оказано", заяви холандецът. 

Той живее под наем в апартамент на ул. "Одрин". Има удостоверение за прибиваване у нас, издадено на 2 май 2019 г. Роден е в Лайден, Нидерландия. Твърди, че се занимава с туризъм и сделки с имоти. Не  е женен.

Престъплението, за което е обвинен по българския закон е тежко умишлено и се наказва със затвор от 2 до 8 години, посочи прокуратурата. Тя е представила свидетелство за съдимост, според което Йохансе води неосъждан. 

Двама адвокати дойдоха в съда да защитават нидерландеца. Те заявиха, че няма обосновано предположение Йохан да е извършил престъпление. 

"Има само разпит на пострадалата унгарка, който наподобява еротичен разказ на шестокласник", каза един от адвокатите. 

В момента Софийският районен съд заседава по искането за арест. Очаква се решение. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабна акция на полицията в София за контрол на спазването на мерките за извънредното положение заради разпространението на коронавируса, предаде националното радио. Към 21 часа са спецчсти на полиция и жандармерия бликираха столичните ромски гета в кварталите - "Христо Ботев", "Факултето" и част от "Орландовци" Изграждат се

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки