Намаляват стойностите на серен диоксид във въздуха в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080308 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Втори ден в Перник най-коментираната тема не е липсата на вода, а мръсният въздух. И днес в града са отчетени завишени стойности на серен диоксид. От РИОСВ препоръчват децата, възрастните и болните хора, ако могат да не излизат навън, предаде БНТ. 

Замърсяването на въздуха със серен диоксид от вчера продължава и днес, макар и по-слабо. Най-силно е било замърсяването през нощта.

Малко след 8.00 часа тази сутрин машината, с която се измерват стойностите, за кратко беше повредена и няколко часа не се показваше точната стойност.

Кметът на Перник се срещна с директора на РИОСВ и обсъдиха как по-бързо да се взимат мерки при подобна ситуация.

Как се отразява ситуацията със замърсяването в града и какви съвети дават специалистите?

"Желателно е децата с астма тези, които имат астматични пристъпи, които са сериозно болни, деца от детски градини и училища за вчера и днес да бъдат спрени от училище. Онова, което се препоръчва, е носенето на маски", каза д-р Славея Гарова, главен инспектор в РЗИ Перник.

"От всички посещаващи деца само едно дойде с маска. Не сме извеждали децата навън от съображения за сигурност, но сме направили проветряване преди малко, тъй като имаме уверение, че няма проблеми днес", коментира Михаела Ивайлова. 

"Търсенето на маски от вчера неимоверно нарасна, повече от два-три пъти. Хората бяха много уплашени вчера", каза Аделина Доцева, фармацевт.

От МОН заявиха за БНТ, че само 8 деца са отстъпвали от училище днес заради мръсния въздух. Към момента ситуацията в града е спокойна, а стойностите намаляват.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мащабна акция на полицията в София за контрол на спазването на мерките за извънредното положение заради разпространението на коронавируса, предаде националното радио. Към 21 часа са спецчсти на полиция и жандармерия бликираха столичните ромски гета в кварталите - "Христо Ботев", "Факултето" и част от "Орландовци" Изграждат се

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки