140 000 души са засегнати от аварията на магистрален водопровод на Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080320 www.24chasa.bg
Язовир "Тича"

Планираният за утре ремонт на магистралния водопровод на Шумен започна ден по-рано. Късно снощи тръбата аварира на ново място и целия град остана без вода. След като повредите бъдат отстранени, се очаква от утре следобед да започне пълненето на системата, предаде БНТ. 

Близо 140 000 са засегнати, защото от язовир Тича са подоснабдяват както Шумен, така и Търговище, селата Белокопитово, Дибич, Панайотово, Волово и Велики Преслав.

Ден по-рано аварира водопроводът, който беше и епицентърът на цялата авария и смисълът на поправките.

Днес цял ден екипите на ВиК работиха по подмяна на скъсаната тръба. В рамките на днешния ден бяха отстранени 8 аварии, бяха сменени 4 крана в помпена станция. От Регионалната здравна инспекция информираха кои са изворните чешми, на които шуменци могат да си пълнят вода. Това е по повод паметник "Създатели на българската държава", в парка Кьошкове, по пътя за квартал "Дивдядово", към селата Новосел, Кочово и Лозево.

Спирането на водата в Шумен ден по-рано изненада жителите на града. Много от тях бяха предвидили за днес да се запасят с вода.

Пред изворните чешми в града се извиха опашки, а фризьорските салони не са затворили, но са ограничили предлаганите услуги.

Даниела Стоилова, фризьор: Нормално е да няма клиенти, след като най-неочаквано снощи беше спряна водата. Приготвили сме се, но основно ще бъдем на ножица и гребен, защото просто няма как.

В детските градини, училищата и болниците са взели необходимите мерки да бъде осигурено достатъчно количество вода.

"Закупили сме по изключение еднократни чинии и чашки, заредили сме и мокри кърпи да имаме, тъй като миенето на децата е голяма част от хигиената", каза Евгения Цветанова, ДГ „Братя Грим" - Шумен.

Заведенията са се запасили със стотици литри вода в бидони за хигиената, а за приготвянето на храната е купена минерална вода.

"В основата на този бизнес е водата, за да има качество на производство на храна, свързано е с хигиена", каза Ивиана Стоянова, собственик на заведение.

Причина за голямата авария е амортизираният водопровод. От ВиК заявиха, че за отстраняването на проблема е нужно повече време, защото по дължината на тръбата се отстраняват около 20 аварии.

"В рамките на тези 48 часа бихме могли да се справим, ако не излязат някакви непредвидени ситуации. От този водопровод зависи водоснабдяването на целия град Шумен, на селата Дибич, Панайот Волов, Белокопитово", сподели инж. Галин Ганчев, ВиК-Шумен.

По отстраняването на авариите работят 60 души, има осигурени екипи от водните дружества на Шумен и Тръговище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и