Фирми гонят работниците си в болнични, за да им плаща НОИ заплатата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080443 www.24chasa.bg

За 9 години разходите на осигурителния институт скочили двойно

1/4 от издадените покрай Коледа и Нова година са на хора в държавния сектор

Почти двойно са се увеличили разходите на Националния осигурителен институт за изплащане на болнични листове за 9 години. Това показва анализ на болничните, направен от социалното министерство и одобрен в сряда от Министерския съвет.

През 2010 г. НОИ е изплатил за болнични 253 млн. лв., докато през миналата година

сумата е

стигнала почти

463 млн. лв.,

обяви след правителственото заседание социалната министърка Деница Сачева.

Броят издадени болнични се е вдигнал с 52% за същия период, а разходите на работодателите за плащане на първите три дни от болничните са скочили със 134%, обясни още тя. Министърката бе натоварена да изготви спешно анализ на болничните с последните промени в Кодекса за социално осигуряване, направени през закона за осигурителния бюджет за 2020 г. До този текст се стигна заради настояването на работодателите, че изключително много нараства броят на фалшивите болнични, вземани за

сливане на

празнични дни

Една от причините за увеличение на фалшивите болнични обаче е и в самите работодатели, стана ясно от изявлението на Сачева. Фирми имат практиката да карат работниците си да вземат дълги болнични, за да не им плащат заплатите, обясни министърката. Докато работникът е в болнични, НОИ му изплаща 80% от заплатата като обезщетение, с изключение на първите три дни, които поема работодателят.

За схемата за

източване на НОИ

било съобщено

на работна среща при Сачева в сряда. В нея участвали представители на НОИ, здравното министерство, НЗОК, лекарския съюз, синдикатите и работодателите. Министърката обаче не посочи кой е съобщил за схемата и как НОИ не е разбрал за нея по необичайното увеличение на болничните листове при един работодател в конкретен период от време.

“Много конкретика на срещата по тази тема не бе представена. Бе спомената и бе даден пример с

цех, който в

даден момент

няма работа и

по този начин

спестява от

заплати

Но практиката била при всякакви работодатели”, разказа пред “24 часа” шефът на лекарския съюз Иван Маджаров.

Работодателските организации са съобщили за тази схема, разказа пък президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Не били назовани конкретни фирми, единствено от анализ на бизнеса по региони ставало ясно, че има прекалено много болнични в области като Перник и Кюстендил, а фокусът бил поставен върху въглищни мини и тецове.

Засилени проверки на фирми, чиито работници имат много болнични, и на лични лекари, които издават прекалено много листове, ще е първата мярка за ограничаване на измамите, съобщи Сачева. Тя има месец да предложи на тристранката и правителството подробен план за ограничаване на злоупотребите.

“За личните лекари е важно да задържат пациентите си и заради това не им отказват болнични. Освен това има диагнози, при които болестта не може да бъде доказана впоследствие”, коментира обаче шефът на БЛС д-р Маджаров.

78% от болничните листове са издадени от ДКЦ-тата, сочи анализът на министърката. Най-популярните диагнози били

бронхит,

остра вирусна

инфекция,

принудителен

аборт,

разказа тя.

Удължаване на отпуски, сезонна работа на друго място и почивка, докато децата са във ваканция, били причините за вземането на фалшиви болнични, обяснили пък работодателите на срещата в социалното министерство. Сачева обаче е наредила засилено наблюдение над болничните в дните около Коледа и Нова година и то не показало увеличение.

На 23 декември са издадени 2806 болнични листове, на 27 декември - 3296, а на 30 декември - 3341, обобщиха министърката и НОИ. За сравнение на 2 и 9 декември е имало по над 12 хил. болнични листове, а на 16 декември са били над 10 хил. Леко увеличение на болничните по празниците има

на 2 януари,

когато са

издадени 7123

листове, но те отново са под контролните дни през декември, допълни Сачева. 25% от болничните покрай почивните дни са издадени на работещи в бюджетния сектор, призна социалната министърка. Но те са общо над 430 хил. души и това било нормална пропорция.

Най-много от болничните са били с продължителност до 7 дни. Ръстът през годините обаче се дължи на листата с продължителност 8 - 20 дни, съобщи още Сачева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко