Заместник на Нено Димов разрешил внос на 25 000 т боклук от Италия, Гешев иска отмяна

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080493 www.24chasa.bg
Това е складът в Плевен, където бяха намерени 9 хиляди тона отпадъци. СНИМКА: Кадър: Би Ти Ви

Част от отпадъците са намерени в Плевен по Нова година, главният прокурор нареди на МВР и ДАНС да влязат и
в старите мини, за да търсят опасни

Заместник на Нено Димов в Министерството на околната среда и водите е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 хил. тона отпадъци от Италия до България. Това става ясно от съобщение на прокуратурата в четвъртък. Решението е от 6 декември 2019 г. Зам.-министърът е бил оправомощен от вече арестувания си шеф.
Част от тези боклуци са намерени на площадката в Плевен на Нова година. Тогава разследващите действаха по сигнал и намериха 9 хил. тона отпадъци в склад и двор в индустриалната зона на града. Оказа се, че много от балите са скъсани, а съдържанието им - разпиляно. Вече е ясно, че фирмата, стопанисвала площадката, не е имала съоръжения за отработването им, на обекта няма вода и работници по трудов договор. Предполага се, че това е било само временна спирка за тоновете италиански отпадъци, които е трябвало да се изгорят. Тогава разследващите изпратиха и запитване до Италия, за да стане ясно дали тези отпадъци са от партидата, която карабинерите задържаха във влакова композиция, пътували за България.
Главният прокурор Иван Гешев е сезирал министъра на околната среда и водите по случая. Поискал е възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, защото е незаконосъобразно. Тримата заместници на Нено Димов са Атанаска Николова, Красимир Живков и Николай Кънчев. От прокуратурата отказват да посочат кой от тях е подписал разрешението. Проверка на “24 часа” показа, че ресорният зам.-министър, който отговаря за отпадъците, е Николай Кънчев. Освен това и той е от квотата на Обединени патриоти, както и Нено Димов. 
“В МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз на отпадък с жп транспорт от Италия за България. Нямаме информация дали е предназначен за България. Италия не ни е уведомила нищо”, каза Нено Димов в парламента в отговор на въпрос от опозицията на 18 декември. Сега обаче прокуратурата се позовава на документ, издаден 12 дни по-рано от негов заместник.
Заради нарушението при издаването на документа Иван Гешев е възложил на Върховната административна прокуратура да сезира новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, за да извърши проверка по случая и да поправи грешката на предшественика си. В четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди до другата седмица да се подготви мораториум за вноса и износа на боклук в страната, докато не е сигурно, че всичко е изрядно. По-рано през деня главният прокурор нареди на МВР и ДАНС да направят още по-голяма проверка, свързана с отпадъците. От 6 януари започна разследване на всички фирми, които внасят, съхраняват и горят боклуци. От днес проверката се разширява и за отпадъците, които се съхраняват в зоните на всички мини, които вече не се експлоатират. МВР и ДАНС трябва да установят колко са те, къде се намират и да съберат данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор. Трябва да се разкрие и произходът на боклуците, които се съхраняват там, включително и дали са били предмет на трансграничен превоз. Ако се получат данни за извършени престъпления, прокуратурата ще води наказателни дела срещу виновните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Места за оставяне на храна за нуждаещи се появиха и по дърветата в морската столица Варна. Благородната инициатива, която вече подеха няколко града продължава да набира все повече последователи навсякъде в странaта. Снимка: Facebook / Забелязно във

Въпреки всички призиви на Националния оперативен щаб за борба с Коронавируса за спазване на социална дистанция непрекъснато се публикуват снимки показващи струпвания на хора, които се събират против всички предписания. Учениците се оказват една от най-проблемните групи, които системно нарушват всички противоепидемичните мерки

Зловеща прогноза за апокалиптичен спад в световната икономика заради епидемията от коронавирус направи във Фейсбук бивят депутат и зам.-финансов министър Георги Кадиев. "Когато САЩ кихне, световната икономика ляга на легло. Дори и през най-лошите дни на кризата от 2008-2009 безработните в САЩ не са се увеличавали с повече от 600 хил