Гърция изненадана, че не е поканена на срещата за Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080593 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Гръцкото правителство се оплака, че е било неприятно изненадано, че представител на Атина не е бил поканен в Берлин на конференцията за Либия в неделя, съобщава турският в. "Дейли сабах".

"Не разбираме защо Гърция не е част от този процес", каза гръцкият външен министър пред държавната телевизия ЕРТ. "Желаем (на организаторите) всичко най-добро", добави той.

Атина по-рано изрази желание да присъства на конференцията, напомня "Дейли сабах", предава БТА.

На срещата в Берлин са поканени премиерът на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие на Либия Файез Сарадж и командващият т. нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар заедно с представители на Турция, Великобритания, Франция, Китай, ОАЕ и отговорни лица от няколко африкански и арабски страни.

Гърция е заинтересована от конференцията за Либия по-специално заради споразумението между Анкара и Триполи за разграничаване на морските пространства в Средиземноморието, отбелязва турското издание. Според Атина споразумението представлява нарушаване на международното морско право и правата на Гърция в частност. Гърция смята, че Турция и Либия нарушават със споразумението помежду си гръцкия континентален шелф на юг от о. Крит.

Турция настоява, че Крит няма континентален шелф извън териториалните води.

Смята се, че южно от гръцкия остров има богати находища на природен газ, напомня "Дейли сабах".