Патриотите пожелаха да национализират лотарията. Икономисти: Комунизъм!

https://www.24chasa.bg/novini/article/8080707 www.24chasa.bg
Валери Симеонов

Хората на Валери Симеонов за втори път атакуват Закона за хазарта

 ВМРО даде знак, че акцията им е самостоятелна

Лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организират само и единствено от държавно предприятие “Български спортен тотализатор”. Такова предложение за промени в Закона за хазарта са внесли в четвъртък “Обединени патриоти” начело с Валери Симеонов в деловодството на парламента.

Това не е първият опит на Симеонов и депутатите му да изменят Закона за хазарта. През 2018 г. те предложиха лотарийни билетчета да се продават само в специализирани пунктове. Предлагаше се и да се ограничи рекламата по телевизията особено в тв шоута, показващи спечелилите с чекове в ръка. Причината бе, че това подтиква хората към хазарт. Текстовете на проектозакона обаче и до ден днешен не са минали през една от ресорните комисии - по бюджет и финанси.

Новият законопроект предвижда още органите за управление на тотото да се назначават съвместно с министъра на младежта и спорта и този на финансите. Мотивът на вносителите е, че така по-добре ще се гарантира, че те са финансово отговорни.

Предлага се още лотарийни билетчета и “други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри” да не се продават в търговски обекти, които са в близост до учебни заведения.

В мотивите си вносителите се позовават и на законово уреденото правило, че от приходите за хазарта трябва да се заделя за спорт. В момента обаче такива пари в хазната влизали само от спортния тотализатор - 27% от печалбите му, не и от останалите хазартни оператори, посочват вносителите. Според Симеонов и депутатите съвносители именно с тези промени щели да влязат повече пари в хазната, които да отидат за спорт и изграждането на нови спортни бази.

Ако законът се приеме, то лицензите за организиране на лотарийни игри на обектите извън закона ще се прекратят до три месеца от влизането му в сила. Предвижда се печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяването на игрите, да се дават до 30 юни 2021 г. или да се сключи договор между фирмата и спечелилия.

В срок до 30 дни от влизането на закона в сила организаторите, чиито лицензи са прекратени, трябва да преведат на Държавната комисия по хазарта “безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент”.

Под законопроекта са подписани само депутатите от партията на Валери Симеонов - НФСБ. От другата партия в патриотичната формация - ВМРО, не пожелаха да коментират промените и дадоха да се разбере, че акцията е самостоятелна. От ГЕРБ също отказаха коментар по законопроекта, като обясниха, че той не е съгласуван на коалиционен съвет.

Емил Хърсев, финансист:

Който няма пазар, си отива сам

Позицията ми е принципна - за нито един сектор, с изключение на естествените монополи, идеята да има държавен монопол и изобщо да са държавни не е добра. Да не кажа нещо повече. При лотарията не виждам и естествен монопол, има си правила, има си конкуренция, който няма пазар, си отива сам. 

Красен Станчев, икономист:

Решението е другаде,

но не и одържавяване

Забелязвам, че напоследък има една вълна за одържавяване, това е напълно в границите на въображението. Който го е поискал, го съветвам да прочете Комунистическия манифест, глава първа. Ако не се лъжа, точки 8 и 9 са одържавяване на инфраструктурата и на фирмите. Иначе проблемът с този сектор е неговото данъчно облагане, заради което предполагам идва идеята. То е сложно, защото трудно се виждат приходите и разходите, особено като излезе в интернет. Но решението, каквото и да е то, е другаде, а не в одържавяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и