"168 часа": Нено Димов се учи от Костов. После иска да го свали като лидер

https://www.24chasa.bg/novini/article/8082403 www.24chasa.bg

Иван Костов е един от първите учители в политиката за Нено Димов, който бе принуден да си отиде заради водната криза в Перник. Арестуваният министър на околната среда в оставка първоначално е категоричен привърженик на експремиера и го защитава с всички сили, когато той стартира проекта ДСБ през 2004 г.

Като легенда

се разказва

следният случай

от едно от събранията около учредяването на партията. Иван Костов седял на импровизираната трибуна отпред, а към него се приближил неособено известен към онзи момент млад мъж с брада. Лидерът не осъзнал, че микрофоните са включени, и възкликнал:

“Най-после един хубав човек

да седне до мен”.

Непознатият за аудиторията е Нено Димов, който по време на управлението на Обединените демократични сили е заместник-министър на околната среда и водите.

През първите години той защитава яростно Костов. На упреците, че Командира е създал партия за лична употреба, бъдещият министър казва: "Точно обратното е. Костов отиде при гражданското общество, защото то го повика".

Върл застъпник е на всички политически тези на бившия премиер и ги отстоява саможертвено.

Но само три години по-късно се обръща на 180 градуса.

Започва да напада доскорошния си патрон и шамаросва партията с думите: "За покойните или хубаво, или нищо". Нещо повече -

кандидатира се срещу Иван Костов за лидер на ДСБ

на националното съвещания през 2007 г.

Съвсем очаквано делегатите не го избират. Оттам нататък критиките на Нено Димов валят непрекъснато: "Проектът ДСБ е изчерпан, защото е тухла във фасадната демокрация. Създадохме го с много ясна идеология, искахме да изградим десницата на бъдещето, противопоставихме се на статуквото и на олигархията преди 3 години. Причината за нашето създаване вече не съществува", казва министърът в оставка.

След известно време Нено Димов напуска формацията, от която е избран за депутат, и

става независим народен представител.

След края на мандата си се отдава на университетска кариера и се връща към професията си. Точно тогава излиза със серия скандални интервюта, в които твърди, че глобалното затопляне е измама за трилиони.

"Знам, че като стана министър, ще ме бият заради тази теза. Този мит се експлоатира от зелените и е възможно да стана обект на атаки по този повод", казва преди 3 години, когато е номиниран от ВМРО за министър на околната среда и водите. Това се случва пред групата на патриотите в момента, в който им представя себе си и концепцията си за ведомството.

Очевидно е смятал, че това е единствената му ахилесова пета, но причина за оставката му стана водната криза в Перник, а не тезите срещу глобалното затопляне.

Как всъщност Нено Димов стигна от традиционното дясно до патриотите, четете повече тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко