Радев, БСП и ДПС - за машинното гласуване, но под контрола на държавата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8082628 www.24chasa.bg
Снимки: Прессекретариата на държавния глава

Президентът, БСП и ДПС се обединиха около нуждата от машинно гласуване, но под контрол на държавата.

Това стана ясно от срещата, която Радев организира днес от 10 ч. по темата с проблемите около изборния процес. На нея обаче не присъстваха представители на управляващите партии, както и представители от Министерски съвет.

Още в началото на срещата президентът обяви, че ще продължи да претендира за машинно, дистанционно гласуване, както и за електронна идентификация.

Нужна е актуализация на избирателните списъци. Затова са тук и представителите на ГРАО и Държавна агенция електронно управление. Но всички промени, които обсъждаме са в правомощията на МС. Знам, че не им се иска на управляващите, но това е в полза на българския народ, каза още в началото Радев.

От левицата заявиха, че българският все повече губи доверие в изборния закон и са нужни промени. Машините са абсолютно необходими. Чрез закон трябва да се каже кой ще се грижи за тези машини, кой ще ги сертифицира и къде ще се съхраняват, каза Крум Зарков от БСП.

От ДПС най-вече настояваха да се промени изискването за уседналост в Изборния кодекс, като според тях така ще се гарантират конституционните права на всички български граждани. Трябва първо да се осигури правото на всеки български гражданин да избира и да бъде избиран, а методът на избор е от второстепенно значение, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Ние сме против всякакви термини като "уседналост", които се използват за параван, а отнемат граждански права, добави Карадайъ.
От Движението за права и свободи посочиха машинното гласуване като неизбежно, заради бързото развитие на технологиите и обявиха, че подкрепят дистанционното гласуване.

Когато сме защитавали машинното гласуване, тезата ни е била, че техниката трябва да е на държавата, софтуерът да е изработен от държавата, одита и сертификацията трябва да са на държавата. Тоест, ако държавата организира машини гласуване, ние сме "за", заяви лидерът на ДПС.

Карадайъ изрази съмнения, че дистанционното гласуване би сработило у нас и определи темата за мажоритарното гласуване като популизъм.

Правомощията на президента за гражданските права ги считаме за задължение, добави лидерът на ДПС.

Радев за пореден път апелира за по-строги мерки и наказания срещу купуването на гласове. Той обърна внимание и на сканиращите устройства, около които са се обединили парламентарните групи, Според президента обаче те няма да решат проблема с недействителните бюлетини, независимо, че методът може да е по-евтин от машинното гласуване.

Ние сме шампиони по емигранти сред държавите в ЕС, отбеляза още Радев и именно това налага използването на дистанционно гласуване, посочи той.

Изпълняваме волята на законодателя, за момента избирателните списъци се изготвят по настоящ адрес. Задължава ни законът да имаме гражданска регистрация и постоянен адрес, обясни Иван Гетов от ГРАО по отношение на проблемите с избирателните списъци.

Над 80% от гражданите пък продължават да желаят обслужване на гише, заради недоверие в електронните и машинните услуги и това е една от причините да се бави електронната идентификация, заявиха от Агенция електронно управление.

Имаме проблем с електронното управление. На последно място сме по дигитални умения в ЕС, обърна внимание президентът Радев.
Права, доверие, диалог. Винаги съм отстоявал равните права на всички български граждани.

Доверието, да технологиите могат да го повишат. Много е важно не само да изковем красив закон и прекрасно устройство, а хората да видят начинът, по който се стига до това заключение.

Диалог - явно проблемите са много, но се иска диалог. Отсъствието на управляващите показва, че нещата ще са много трудно и има вероятност на следващите избори да отчетем същия негативен резултат. Тази година и двата избора станаха в пълно нарушение от медиите в отразяването в изборния ден, посочи в заключение президентът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората