Малките вълчета също връщат хвърлена топка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8082682 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Изследователката Кристина Хансен Уит и екипът й от Стокхолмския университет установиха, че досущ като кучетата, малките вълчета също връщат хвърлената топка, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Откритието беше публикувано в списание "Ай сайънс". То оборва наложилото се схващане, че единствено кучетата интерпретират това човешко поведение благодарение на дълъг процес на селекция и опитомяване.

Откритието било направено случайно, когато шведски изследователи подложили 13 вълчета от три различни котила на поведенчески тестове. Екипът работел с паленца вълчета още от десетия им ден след раждането им.

Поведението им било сравнявано с това на техни връстници кученца.
Кристина Хансен Уит установила, че паленца вълчета на осем седмици също се впечатлявали, когато непознат хвърли топка и ги прикани да му я върнат. Те успешно се справили със задачата, при това без да бъдат обучени предварително.

"Когато видях първото вълче да връща топката, цялата настръхнах!", спомня си шведската изследователка. Бях напълно изненадана. След това две от други вълчета направиха същото и всички бяхме във възторг!".

Три от тринадесетте вълчета се включили в играта и свикнали с нея. Тази спонтанна реакция към човешкото поведение на вълците, прародителите на съвременните кучета, със сигурност е изиграла ключово значение при селекцията им от праисторическия човек, твърдят учените.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца