Шефът на Върховния съд на САЩ - ключова фигура в политическия живот на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/8083440 www.24chasa.bg
Джон Робъртс Снимка: Ройтерс

Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс е на път да стане ключова фигура в политическия живот на президента Доналд Тръмп.

Юристът консерватор традиционалист, избягващ светлината на прожекторите, не само ще председателства процеса за импийчмънт в Сената, който официално започна вчера, но през идните месеци ще гласува с потенциално решаващ вот по важни дела във Върховния съд, включително случая с Тръмп, който се бори да запази в тайна данъчните си декларации.

В процеса в Сената за отстраняване на Тръмп по две обвинения, повдигнати от Камарата на представителите, произтичащи от молбата му Украйна да разследва неговия политически съперник Джо Байдън, ролята, която Робъртс ще играе, се очаква да бъде предимно церемониална.

Контролираната от републиканците горна камара на Конгреса определя правилата, стоте сенатори ще изпълняват ролята на съдебни заседатели, а Робъртс ще председателства заседанията в залата на Сената.

Когато процесът в Сената започне по същество във вторник, Робъртс ще трябва да съчетае задълженията си по процеса за импийчмънт с "ежедневната си работа" във Върховния съд на отсрещната страна на улицата, точно срещу Капитолия.

Съдът изслушва във вторник и сряда аргументи по делата, сред които внимателно наблюдаван спор за религиозните права, засягащ публичното финансиране на ученици, посещаващи частни религиозни училища.

Предполага се, че изслушването на аргументите ще приключи около обяд, давайки на Робъртс време да заеме мястото си в Сената за планираното за 13,00 ч. заседание на процеса.

След края на седмицата Върховният съд трябва да излезе в обичайната си зимна ваканция, като следващите изслушвания са насрочени за 24 февруари. Напълно възможно е дотогава процесът за импийчмънт да е приключил.

Предвид факта, че републиканците на Тръмп държат 53 места в 100-членния Сенат и че е нужно мнозинство от две трети, за да бъде признат за виновен президента, той вероятно ще бъде оправдан и ще запази поста си.

Ролята на съдията от Върховния съд като председателстващ процеса се свежда главно до това да поддържа процедурата. Възможно е обаче да бъде помолен да се произнесе дали определени свидетели трябва да бъдат призовани да дадат показания. Ако мнозинство в Сената не е съгласно с негово решение, сенаторите могат да гласуват да го отхвърлят.

Председателят на Върховния съд съзнава отговорността си и се подготвя адекватно, заяви говорителката на съда Кейти Арбърг.
Председателстващ съдия на процеса за импийчмънт на президента Бил Клинтън през 1999 г. беше тогавашния председател на Върховния съд Уилям Ренкуист. В телевизионно интервю след процеса Ренкуист цитира реплика от оперета на Гилбърт и Съливан, за да обясни ролята си: "Не направих нищо особено и го направих много добре".

Реалната власт, която притежава Робъртс, се крие в мраморните коридори на Върховния съд, далеч от телевизионните камери. Деветчленният съд ще реши до края на юни дали финансовите декларации на Тръмп може да бъдат предадени на ръководени от демократите комисии в Конгреса и на прокурор от Ню Йорк.

Решенията на съда по тези дела - за правомощията на Конгреса и на местни прокурори да разследват действащ президент, ще създадат прецеденти, които може да засегнат не само Тръмп, но и бъдещи президенти.

Юридически експерти твърдят, че Тръмп, който за разлика от предишните президенти отказа да представи данъчните си декларации, претендира за широки права на президентската власт, които биха могли да наложат нови ограничения на възможността на Конгреса да издава призовки, с които принудително да изисква информация за президента.

Като главен съдия, смятан за идеологическия център на Върховния съд, гласът на Робъртс може да се окаже решаващ по това дело и по други важни дела, които предстои да бъдат решени.
Робъртс, 64-годишен консерватор, назначен от президента републиканец Джордж У. Буш, има репутация във Вашингтон на традиционалист и силен защитник на Върховния съд и федералните съдилища.

Служил е в администрацията на президента републиканец Роналд Рейгън, а после Буш го назначава във федералния апелативен съд във Вашингтон през 2003 г., преди да го номинира за председател на Върховния съд две години по-късно.

По отношение на юридическата си философия Робъртс често е смятан за "инкременталист" - привърженик на идеята за постепенната промяна с малки стъпки, който си дава сметка, че Върховният съд рискува легитимността си, ако на обществото се стори, че консервативното мнозинство (5 срещу 4-има съдии) прекалено агресивно тласка тълкуването на закона надясно.

Робъртс винаги е гласувал в унисон с конервативните си колеги по въпроси като гей правата, абортите, религиозната свобода и правата, свързани с огнестрелните оръжия. През 2012 г. се отклони и даде решаващия глас за потвърждаването на закона за достъпните здравни грижи, известен като Обамакеър - ключовото постижение на президента Барак Обама във вътрешната политика.

Миналия юни Робъртс отново взе страната на либералите, когато Върховният съд отхвърли с 5 срещу 4 четири гласа опита на администрацията на Тръмп да добави въпрос за гражданство при преброяването през 2020 г., определен от критиците като опит да се откажат имигрантите от участие в редовното (на всеки десет години) преброяване на населението.През 2018 г. Робъртс влезе в сблъсък с Тръмп, като направи необичайно изявление в защита на федералните съдии, след като президентът разкритикува съдии, постановили решения срещу правителството му.

В ежегодното си новогодишно изявление на 31 декември Робъртс намекна за неразбирателствата си с Тръмп в миналото и отново подчерта колко е важно съдиите да са независими.
"Трябва да размишляваме за нашия дълг да отсъждаме без страх или пристрастие, решавайки всеки случай със смирение, почтеност и експедитивност", написа Робъртс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из