Прокуратурата в ТЕЦ "Бобов дол" заради опасни отпадъци. Прави се рутинно замерване, твърдят от централата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8083950 www.24chasa.bg

Прави се рутинно замерване на изпускащите инсталации

Районната прокуратура в Дупница разследва престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ „Бобов дол“, съобщават от държавното обвинение. 

В четвъртък прокурори, полицаи и агенти на ДАНС заедно с представители на РИОСВ Перник, са извършили следствени действия заради информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене без комплексно разрешително. На свой ред това би могло да води до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове.

В хода на разследването е бил извършен оглед на местопроизшествие, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за дейността. В момента три мобилни лаборатории извършват изследвания на отпадъците на място. 

Прави се рутинно замерване на изпускащите инсталации, т. нар. сероочистки, коментира директорът на ТЕЦ-а Емил Христов. Допълни, че в централата работи само едната мощност, за която има комплексно разрешително. За втората ТЕЦ-ът е в процедура по закупуване на пречистваща инсталация и тя не работи.