Банско с две номинации за №1 в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/8084807 www.24chasa.bg

Само под Тодорка се пускаш по пистите, където са карали най-добрите на планетата

Български курорт две поредни години получава номинация за №1 в света. И това е Банско. А става въпрос само за 21 такива на планетата. Все още е трудно да се пробие през плътната стена на австрийци, швейцарци и французи, но амбициите са и това да стане.

7 пъти поред Банско бе избран за ски курорт №1 на България, и то на световните награди, в които гласуват над 2 милиона души от цял свят.
За качеството на курорта говори и фактът, че той стана редовен в календара на световната купа по ски. А през 2021-а ни бе дадено и първото първенство на планетата. Тази година стартовете са през януари, а международната федерация включва тогава само топкурортите като Венген, Кицбюел и Гармиш-Партенкирхен.

75 километра писти с абсолютно всички възможности за каране предлага Пирин.

Една трета от трасетата са за начинаещи скиори, което помага много на децата и заради това те са най-многолюдните в курорта.
45 на сто от пистите са за напреднали спускачи, а само 25% са трудни и изискват особено внимание.

Огромният проблем остава липсата на втора кабинка, която да може да извозва повече хора към върховете на Пирин. В момента това се прави и с помощта на микробуси.

Световната тенденция заради опазването на околната среда е да се пускат повече лифтове, които щадят природата, а и са най-безопасният транспорт. Планинските пътища безспорно са доста трудни, защото няма как да се избегнат острите завои.

Заради това в Австрия например пускат въжени линии от самия център на курорта към пистите, като се забранява да се влиза с автомобили заради високите вредни емисии. Само за този сезон в Европа бяха пуснати в експлоатация над 150 нови съоръжения в планините.

В България обаче е точно обратното. По време на най-натоварените дни над 3000 автомобила влизат и излизат от планината, замърсявайки въздуха.

От миналата година Банско предприе доста рискована стъпка в посока на опазването на природата, като забрани изцяло използването на пластмаса в зоната за спорт. В началото бе изненадващо, но след това много световни курорти последваха примера.

Общината е фокусирала усилията си и върху изграждането на газова връзка със Симитли. Така ще се подобри и качеството на въздуха, и обслужването на хотелите, като се ограничи отоплението на твърдо гориво.

Макар Банско отдавна да е на ски картата на България, в миналото бе доста скромен курорт.

През 1966 година е направено проучване и е решено изграждането на първата ски писта в Банско..Тя е с дължина 3500 метра и се нарича
“Тодорка - Икрище” Предвидено е да се използва от декември до май. Започва от подножието на връх Тодорка и стига до Шилигарника.
Връх Тодорка е много подходящ за спускания - висок е 2746 метра, като склоновете му са много стръмни.

Две са легендите за неговото име. Едното е, че една мома от Банско бяга в планината от турския бей и се хвърля от зъберите.

Другата е, че любимият на Тодорка Васил си изплаква очите по нея и така се образуват двете езера, наречени Тодорини очи.
Сега обаче към тях се присъедини и митът за ските.

Първообразът на днешния курорт се гради доста дълго време. През 1972 г. се взема решение да се направи отклонение на пистата от 500 метра и да се оформи трасе за гигантски слалом.

На следващата година възниква идеята да се изгради учебна база, в която да се извършва скиорско и алпийско обучение и квалификация.
Разрешението е дадено пет години по-късно. Ще се построи база “Вихрен” и въжена линия на площ от 2 дка в местността Уплето. През 1979-а е разрешено да се изгради и път до базата.

Това са практически стъпки към туризъм в Банско. Все още обаче в партийните и държавни документи не се отваря дума за стопански туризъм в градчето.

През 1980 година започва работа по приета програма на ОК на БКП в
Благоевград за интензивно развитие на спорта в окръга за периода 1981-1985 г. под ръководството на Райна Балева.

За Банско се предвижда да се направи скиорски дом, който да е със 120 легла, а също и седалков лифт, да се проектират три писти със ски влекове.

Първият документ, в който се говори за целенасочено развитие на туристически център, е чак през 1982 г.

Тогава в Благоевград през септември и октомври се провеждат две срещи с партийното и държавно ръководство на окръга. На първата среща присъства Андрей Луканов, на втората е и Пенчо Кубадински.
Набелязват се конкретни задачи, за да започне да се развива туристическият бизнес в Банско:

1. Да се създаде вилно селище в местността Пончина могила;

2. Да се внесат стационарен влек и въжена седалкова линия за връзка между Тодорка и Шилигарника;

3. Да се проектира и въжена седалкова линия, която да свързва Пончина могила и местността Шилигарника;

5. Да се завърши всичко до 1985 г.;

6. Да се направи влек за Чалин валог, домът на скиора да се построи.
В средата на 1985 година започва изграждането на 5 писти, 3 броя влека и 2 въжени седалкови линии. Строят се и сглобяеми къщи, съобразно потребностите на зимния туризъм в Банско.

През лятото на 1985 г. Банско е определен да домакинства алпийската зимна балканиада през февруари. Започва трескава подготовка. Правят пистите “Балканиада”, “Тодорка”, “Черна могила”, “Чалин валог”, “Платото”, прокарват седалкови линии и влекове, асфалтират пътища.

Работи се до последния момент, мобилизирани са над 2 хил. души - и цивилни, и военни, но в крайна сметка балканиадата минава успешно и събира 10-хилядна публика. Връзката между зимните спортове и възможностите за туризъм в Банско става очевидна.

След балканиадата три последователни зими се провежда европейската купа по ски - и за мъже, и за жени, а Банско започва успешно да съперничи на изградените преди това ски центрове - Пампорово, Витоша, Боровец. За да стигне до лидерското място днес - през зимата на ски в Банско идват над 300 000 туристи.

Ски зоната разполага с 400 машини за направата на изкуствен сняг. Те са разположени на всички трасета. Съчетано с атмосферните условия, това позволява зимен туризъм в Банско от средата на декември до средата или дори до края на месец април и началото на май.

Така идва и една от най-уникалните възможности заради близостта на гръцкото море, което по това време става вече за плуване. Или с други думи след ските направо с колата можеш да стигнеш до плажа в Солун.

Градът е свързан с високите части чрез 16-километров път, който е осветен и удобен. Пистите и лифтовете в Банско се поддържат в отлично състояние, високоскоростни и обезопасени по всички международни изисквания. Влековете и лифтовете работят от 8,30 часа сутринта до 16,30 следобед. За ски и сноуборд е най-добре сутрин, но има възможност и за каране нощем. Курортът има условия и за свободен стил за сноуборд и ски.

Влековете и лифтовете са разнообразни, общата им дължина е 26 километра. Има кабинков, като местата в кабините са 8, има и седалкови – с 4 и 6 седалки. Освен удобство за туристите, те предлагат невероятни гледки от планинската природа и забележителности край Банско. Неслучайно лифтовете работят и през лятото. Влековете са едноместни и двуместни, има и детски двуместни.
Лифтовете са нови, правени или обновявани през последните години. 6-местният “Тодорка” например е от зимата на 2015 година. Проектното му движение е за 6 метра в секунда, може да превозва до 2000 души на час. Заменил е лифта, открит през февруари 1986 г. за балканиадата.
Така Банско сега е водеща туристическа, през зимата не само в България, но и на Балканския полуостров, дестинация.

Гости обаче идват от цял свят, като в последните години имаше и туристи от Африка, които пробваха пистите.

Еспертизата, която домакините имат, ги прави и едни от любимите на международната федерация по ски за обучение на кадри за олимпийски игри. Китайски делегации идват редовно, за да видят точно на терен как се правят състезания на световно ниво. Преди това го направиха и руснаците, когато трябваше да организират игрите в Сочи.

Плюс за Банско е и автомагистрала “Струма”, която вече доближава Симитли.

ЗАБАВЛЕНИЯТА СА ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО

Ски зоната в Банско предлата забавление за цялото семейство. Заради това той стана целогодишен курорт.

През зимата има къде да оставиш децата, които да направят първите си стъпки в карането на ски.

Малката учебна писта точно на Бъндеришка поляна е подходяща дори за хлапета под 2 години.

Освен това има две бягащи пътеки и една въртележка, върху които те се учат на първите си стъпки.

Над Бъндеришка поляна е и стадионът за биатлон, където може да се практикува стрелба.

Тази година специално за Световния ден на снега днес има и състезание по пързаляне с гуми за тези, които не могат пък въобще да карат ски и сноуборд.

Скиорите могат да отдъхнат и в заведенията на Бъндеришка поляна, както и на култовия кръгъл бар.

Стадионът за биатлон е особено популярен през лятото, защото там може да се стреля дори с арбалет.

Отделно в зоната е и най-дългата водна пързалка на Балканите. Има и трасета, на които могат да се карат електрически бъгита.
През зоната са маркирани 20 от най-популярните туристически маршрути на България, включително и един от паневропейските, който стига до Гърция.

През 1992 г. бе открита българска отсечка от втория у нас евромаршрут Е4, наричан накратко “Пиренеи - Алпи - Рила - Пелопонес”. Той започва от Испания и преминава през Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия, през България и Гърция - до остров Крит. У нас преминава през Витоша, Верила, Рила, Пирин, Славянка, където на Гоцев връх достига границата с Гърция с обща дължина 350 км.

"ТОМБА" Е НАЙ-ЗРЕЛИЩНАТА И ТРУДНА ПИСТА

Всеки, който е минал през пистата “Томба” на Банско, може да се смята за експерт в ските. Защото трасето от връх Тодорка до Бъндеришка поляна е едно от най-зрелищните и затруднява дори майсторите от световната купа.

“Добре е, че никога не съм бил спускач. Защото не знам как бих се справил на това трасе”, призна преди време самият Алберто Томба, който е чест гост на курорта.

“Тук не е за начинаещи, нито за слабо подготвени”, категоричен е и Марк Жирардели, петкратен носител на световната купа и почетен гражданин на Банско. Неговото име носи цялото трасе от върха, което се ползва при скоростните дисциплини в световната купа.

“Кара се бавно, защото ако натиснеш малко, със сигурност няма да завършиш на финала, а е по-вероятно да се викат медицинските екипи”, категоричен е и единственият българин с победа за световната купа по ски Петър Попангелов.

Най-трудно разбра с какво се захваща футболната легенда Христо Стоичков, който при първата си поява на тази писта направи няколко зрелищни кълбета със ските. Още през следващия сезон след няколко сериозни урока той успя да пусне пистата без сериозни поражения.
Заради това всички специалисти съветват на това трасе да се кара внимателно и с доста добра екипировка, за да не се стига до сериозни травми.

В РЕГИОНА: ИСУС В РАКЕТА, ЛЕКОВИТИ ИЗВОРИ, ЛЕГЕНДИ ЗА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ И СПАРТАК

Банско е успешно съчетание на възрожденски дух, богато културно-историческо наследство и модерни ваканционни и апарткомплекси, които привличат туристи през цялата година. Обиколка на града зарежда гостите с духа на старите и горди банскалии. Центърът е със запазена уникална възрожденска архитектура. Старинните къщи от камък и дърво, приличащи на крепости, са обградени с високи зидове. Стените са каменни масивни, а на места се виждат специални отвори, наричани бойници, използвани за стрелба при нападение. Вратите са ниски, прозорците малки и с железни решетки. Почти всички имат тайни скривалища и тунели, които отвеждат живеещите навън при евентуална опасност. Стопанските помещения, дюкяни или работилници са на приземния етаж. На горния етаж, около чардак, са жилищните стаи. Имат по стените украса от стенописи или дърворезби.

Емблематична за епохата на Възраждането е Веляновата къща от XVIII век. Подземни скривалища, бойници, уникални стенописи и дърворезби я правят недвижима културна ценност с национално значение. Тя е част от музейния комплекс в Банско.

Няма как да се пропусне къщата музей “Неофит Рилски”, също културна ценност с национално значение. С типичната си банска архитектура, задната част е направена като скривалище. На втория етаж са жилищните стаи, както и килийното училище на бащата на Неофит Рилски. Подредени са документи и материали за дългогодишната дейност на Неофит Рилски.

Историко-етнографският музей “Радонова къща” е строена в началото на XIX век. Там пък са експонирани находки от археологическите проучвания от времето на траките, Античността и Средновековието.

Точно копие на килията на патриарха на Българското възраждане Паисий Хилендарски в Хилендарския манастир в Атон е пресъздадено в духовно-информационния център “Св. Паисий Хилендарски”. Сградата е построена на мястото, където е била родната къща на автора на “История славянобългарска”. Освен килията може да се види и също толкова точно копие на параклиса “Св. Иван Рилски”.

Постоянната иконна изложба пък е в сградата на бившия Хилендарски (Рилски) метох. Съхранен е в автентичен вид от 1749 г. Оригинални икони, църковна утвар, копия на стенописи от майстори от Банската художествена школа са експонирани в метоха. Там е и постоянната изложба на Банската художествена школа.

Къща музей “Никола Вапцаров” в центъра е един от символите на Банско. Родният дом на поета революционер е превърнат в музей през 1952 г. Стаите, в които е израстнал, са в автентичен вид и подредени по указания на майка му Елена и сестра му Райна. Документи и лични вещи на поета също могат да се видят от посетителите.

Безспорно най-посещаваната забележителност на Банско е църквата “Св. Троица”, камбанарията и часовниковата кула в храмовия комплекс. Църквата има интересна история на построяването си през 1835 г. Над главния вход са един до друг турски полумесец и християнски кръст. Изобразяването на полумесеца е станало, за да бъдат склонени турските власти да не събарят градежа, който се разпростирал на повече място от разрешеното. 270 фамилии и над 1000 индивидуални дарители са участвали в изграждането. Кулата в двора, висока 30 м, е построена през 1850 г. от уста Глигор Доюв. 16 г. по-късно е монтиран часовникът, изработен от банския майстор Тодор Хаджирадонов.
В Археологическия комплекс “Свети Никола”, който се намира на около 5 км от Банско, е открито селище на площ около 6 дка, но се предполага, че е поне пет пъти по-голямо. Датирано е от IV век пр. Хр. Разкритите архитектурни съоръжения са консервирани и реставрирани. Общината е изградила туристически пътеки и прилежаща инфраструктура, както и кътове за отдих.

“Ситан кале” пък е късноантична крепост в м. Калята, на около 4 км от града. На площ от около 10 дка са разкрити част от стени с порта, кръгла охранителна кула, фрагменти от битова и строителна керамика, накити и др. До крепостта се стига по туристическа пътека, има указателни табели и кътове за почивка.

Районът на Разлог също е изключително богат на културно-исторически забележителности. Безспорно най-интересна е църквата “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, изградена през 1614 г., паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО. Вкопана е наполовина в земята, без купол и камбанария, за да не предизвиква гнева на турците. Атрактивна е и заради уникалния стенопис на Исус Христос в нещо, което прилича на космически кораб. Вътрешността на храма е богато изографисана с 460 образа, като няма и сантиметър без стенопис от библейски сцени или пък образи на светци, които са запазени в автентичния им вид.

В двора на храма има лечебен извор, който излекувал част от ослепените Самуилови войници след трагичната битка при Беласица (1014 г.). След поражението в планината те се насочили към Рилския манастир, но по пътя ги застигнала зима и останали в Добърско. Намерили облекчение и изцеление от лечебната вода от аязмото, която и днес извира в двора на църквата.

В разложкото с. Баня, известно с над 70-те си минерални извора, заслужава да се види Турската баня, известна още и като Муртина баня, построена от фамилия Муртазови. Предполага се, че е изградена през XVII век с два входа заради поверието на турците да влизат с левия крак през лявата врата, преди да са изкъпани, а след като вече били изкъпани, излизали през дясната. За топлото водозахранване нa турската баня се ползвала “Благата вода” с температура от 54 градуса. Минералната вода се охлаждала със студена вода директно от преминаващата до нея река. От топли чучури къпещите се със собствени саханчета и ибрици поливали телата си с чиста вода преди напускането на банята. Изкъпалите се избърсвали мокрите си тела с големи ленени пещемали, които носели от домовете си. Турската баня се ползвала докъм 50-те години на XX век, а след реставрацията през 2012 г. всеки турист може да се потопи в автентичната атмосфера на банята.

Друг символ на с. Баня е Римската баня. Има изградена интересна система за отопление. В стените са вградени канали, по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително помещението. В стените има изградени ниши, където къпещите се оставяли дрехите си. В банята има смесител за водата, запазен и до днес, през него минавала топлата и студената вода. Басейнът е със запазена настилка на дъното, направен е така, че да се самопочиства. Легенда разказва, че Филип Македонски е идвал тук да лекува болните си крака. Заслуга на римляните е разцветът на балнеологията и използването на лечебните качества на водата, които се използват и до днес.

При повече време има още куп неща, които могат да се видят на 50 километра от Банско.

Преди Благоевград са Стобските пирамиди. В самия град има също куп забележителности.

Ако се тръгне към Гърция, под час път е Петрич, където може да се посетят и Рупите, където е храмът на Ванга.

Наблизо е и Сандански, където са най-известните ни минерални извори.

В село Склаве пък е робският пазар, където според легендата за гладиатор е бил продаден самият Спартак, който след това вдига въстание в Рим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата от най-новия сериал "Ол инклузив" Ненчо Балабанов демонстрира нагледно как нашенецът си представя "ол инклузива" - влачейки бохча на рамо, в която да събира остатъците от шведската маса. Така хихикаха столичани вчера, забелязали актьора да обикаля улиците, нарамил огромна раница, видяха топпапараците на "България Днес"

Прочулата се като Мис Нос Тамара Георгиева наистина навири носа си. След като започна да се движи с шофьор и гардове дори до химическото чистене, изловиха я топпапараците на "България Днес". Призьорката от конкурса "Мис България" отнесе един куп маркови тоалети в столична фирма за химическо, като през цялото време нейните ръце бяха свободни

Предиобедната звезда на телевизионния ефир Десислава Стоянова залезе и се скри. Под огромен чадър, видяха топпапараците на "България Днес". Красивата водеща на "Преди обед" се покри от глава до пети заради лошото време, като освен с огромна омбрела се бе опаковала в дълго до коленете палто, ботуши до брадичката и гигантски шал