Спряха пенсията на жена, обявена от Германия за мъртва (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8084826 www.24chasa.bg
Яна Георгиева

Яна Георгиева е станала жертва на

измама с лични данни от приятел на сина ѝ

69-годишна габровка, която през целия си живот не е напускала България, по документи от няколко месеца е покойница в Германия. Смъртният ѝ акт е бил издаден във Фрайбург и изпратен на българските власти. Вследствие на това Яна Георгиева остава без пенсия и всякакви права.

Жената разбира, че е

мъртва за държавата,

преди месец и половина

“Извика ме пощаджийката. Каза: веднага върви в НОИ, защото ти спират пенсията, понеже си умряла. И аз веднага тръгнах - да видят хората, че съм жива”, разказа Георгиева.

Въпреки че жената отишла в НОИ да докаже, че е жива, пенсията ѝ била спряна. Служителите се оправдали с получения от Германия на 8 юни смъртен акт.

Преди 5-6 години Яна Георгиева е изпратила своя европейска здравна карта до българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа. Този документ служи за доказване на здравни осигуровки навсякъде в ЕС и реално в него фигурират всичките лични данни на Яна.

Мъжът, предлагал работа, бил приятел на сина ѝ Светомир.

“В едно от неговите завръщания сподели, че ще си прави собствен бизнес - транспортна фирма в гр. Фрайбург, и ще му трябват хора. Попита дали майка ми не иска да отиде да чисти в офиса.

Обеща, че ще я осигурява,

за да може да вземе

по-хубава пенсия

Говореше за 2000 евро заплата”, спомня си Светомир.

Жената се съгласила и извадила европейска здравна карта, която изпратили до негова племенница в Русе. Приятелят взел документа, тръгнал за Германия, но назначението се отлагало по различни причини, докато в един момент казал, че фирмата му фалирала.

“Изобщо не сме подозирали, че може да злоупотреби с личните данни или да се случи нещо подобно”, обяснява синът. Близките подозират, че българинът е откраднал личните данни на Яна и в продължение на 5-6 години

друга жена се е

представяла за нея

в Германия

Семейството на Яна Георгиева е пуснало жалби и искова молба до съда за отмяна на смъртния акт, но юристи им казали, че няма да го отменят в България, докато не стане в Германия. Изпратили запитване за случая до Министерството на външните работи. С тяхно съдействие успели да научат, че в болница в община Фрайбург е починало лице с имена Яна Георгиева Георгиева. За да може да бъде изписано тялото,

руска гражданка,

представяща се за

дъщеря на мъртвата,

представила

удостоверение за раждане

Цялата документация обаче не е предоставена на българския дипломатически представител.

Междувременно Яна от Габрово е със спряна пенсия, ограничен е и достъпът ѝ до здравеопазване, а тя е с множество заболявания. “Много зле се чувствам и не мога да отида на лекар, защото не съществувам. Имам схващания на цялото тяло, трудно се движа, по цяла нощ не мога да спя, че ми изтръпват краката и ръцете. Имам дабет, прекарала съм инфаркт”, изброява тя.

Близките не знаят дали в Германия се води някакво разследване за откраднатите лични данни. Междувременно от общината във Фрайбург поискали да изпратят копия на оригиналните документи на Георгиева - акт за раждане и лична карта. Ще доведе ли това до отмяна на смъртния акт и кога, семейството не знае.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г