Истанбул купува конете, използвани за транспорт на Принцовите острови

https://www.24chasa.bg/novini/article/8084929 www.24chasa.bg
СНИМКА: Инстаграм/r0212_

Истанбулската голяма община, която обяви, че ще бъде преустановено използването на файтоните с конски впряг на Принцовите острови край Истанбул, е взела решение да купи регистрационните табели на 277 регистрирани файтона и конете, използвани за транспорт на тези острови, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

През декември файтоните с конски впряг бяха забранени за три месеца на остров Бююкада - най-големия от Принцовите острови, след като 81 коня на острова, заболели от сап, бяха умъртвени. Дотогава близо 1500 коня се използваха като средство за транспорт на Принцовите острови, където автомобилите са забранени.Общината е установила, че средно 400 коня умират всяка година на Принцовите острови и средната продължителност на живота на конете, която е 20-25 години, е намаляла на две години заради използването на файтони с конски впряг.

Общината реши, че общественият транспорт на Принцовите острови ще се осъществява от елекромобили, чийто брой ще бъде определен от Центъра за координация на транспорта.

Истанбулският общински съвет е решил на заседание вчера, че по 300 000 лири /51 000 долара/ ще се изплащат за регистрационна табела на файтон и по 4000 лири /680 долара/ за кон.

Истанбулската голяма община ще плати общо около 90 милиона лири /15,3 милиона долара/ за 277 регистрационни табели на файтони и за конете.

Турските медии цитират председателя на Камарата на файтонджиите Хъдър Юнал, който е посочил, че файтонджиите ще бъдат наети на работа от общинската фирма, отговаряща за паркингите ИСПАРК.

Активисти за защита на животните отдавна искат забрана на файтоните с конски впряг на Принцовите острови.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко