8 болници са купували Пеметрексед на най-високата цена от 1063 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8084990 www.24chasa.bg

8 от общо 29 болници, които са купували онкологичното лекарство Пеметрексед през миналата година, са заплащали за него най-високата възможна цена от 1063 лв. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националната здравноосигурителна каса, в които представят общия брой на лечебните заведения, закупували медикамента в периода януари-ноември 2019 г. 

Това е лекарството, за което преди седмица шефът на касата д-р Дечо Дечев обяви, че има 7 кратно разминаваме в цените, по които здравноосигурителният фонд го плаща на частни и на държавни и общински болници.

Тези 8 лечебни заведения са именно частни. Сред тях обаче има и такива, които са купували Пеметрексед на един производител на 1063, 03 лв., а на други на цени между 162 и и 846 лв. Освен това не и всички частни болници винаги са го купували на пределната възможна цена, става видно още от данните.

5 са производителите на лекарства с активно вещество Pemetrexed, регистрирани у нас - Accord, Alvogen, Heaton, Sandoz и Actavis. Данните, които са дадени от касата пък касаят медикаментите с една и съща лекарствена форма от 500 мг.

От всичките 29 болници, 9 са държавни, 10 частни, 9 общински и ВМА, която е към Министерство на отбраната.

Частните болници са МБАЛ „Паркхоспитал“, МБАЛ "Авис Медика" в Плевен, МБАЛ "Дева Мария" в Бургас, МБАЛ за женско здраве "Надежда" в София, МБАЛ "Сердика" в София, МБАЛ "Софиямед", МБАЛ "Токуда болница" в София, МБАЛ "Уни Хоспитал", МБАЛ "Централ онко хоспитал" в Пловдив и УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив.

Двете частни болници, закупувала Пеметрексед на по-ниска цена от 1063 лв. са МБАЛ "Централ онко хоспитал" ООД в Пловдив и МБАЛ "Авис Медика" в Плевен. Според данните първата е договорила лекарството за 797,27 лв., като е използвала медикамента на Sandoz, а втората е закупувала медикамента на стойност 846 лв., като е използвала този на Alvogen и Actavis.

Прави впечатление обаче, че МБАЛ "Уни Хоспитал" е купувала продуктите на Actavis и Accord на 1063 лв., а на Sandoz на 284.39 лв. Подобно е и положението при Токуда, където медикаментът на Sandoz е купуван на максималната пределна цена, а този на Alvogen за 425,22 лв. В болница "Надежда" са купували Пеметрексед на Sandoz на стойност 1063 лв., а на Heaton за 664,39 лв. 

Най-драстична разлика се открива при МБАЛ Дева Мария в Бургас, където лекарството на Alvogen е договорено на максимално допустимата от 1063 лв., а това на Actavis е купувано за 162,8 лв. 

Общинските болници са комплексните онкологични центрове е Бургас, Велико Търново, Враца, Русе, Пловдив, Шумен, както и специализираните онкологични болници "Св. Мина" в Благоевград, в София и в Хасково. В тях са доставяни медикаменти от четирима производители, с изключение на Alvogen, а цените, на които са купувани лекарствата са между 117,84 и 444 лв.

Държавните болници са  КОЦ Стара Загора, МБАЛ "Света Марина" , Варна, СБАЛОЗ – София област, СБАЛОЗ Д-р Марко Антонов Марков,Варна, УМБАЛ "Св. Иван Рилски", УМБАЛ "СветиГеорги", Пловдив, УМБАЛ "Царица Йоанна-Исул", УМБАЛ-Плевен и УСБАЛ по онкология. Ценовият диапазон при тях е 118,56 до 240 лв.

Във ВМА пък са ползвали Пеметрексед на Accord и Alvogen, който бил закупуван съответно на цени от 202,32 и 240 лв.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко