Как Манолова, патриотите и небрежни чиновници оставиха 13 000 болни и стари хора без помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8085048 www.24chasa.bg
Новата социална министърка Деница Сачева обеща бърз преглед работят ли новите закони. СНИМКА: Велислав Николов

Те ще трябва да издържат поне до 1 март, когато се обещава да заработи нова програма

13 хил. възрастни и хора с увреждания ще останат поне до 1 март без личен асистент или домашен помощник от държавата заради три закона, които трябваше да подобрят положението им.

Законът за лична помощ бе приет на 6 декември 2018 г. под натиска на майки на деца с увреждания след 169 дни на протести с палаткови лагери. Те заедно с тогавашната омбудсманка Мая Манолова написаха текстовете на закона, както припомня в последните два дни социалната министърка Деница Сачева. А депутатите го гласуваха единодушно, макар и със забележки. “За” гласуваха 81 народни представители от ГЕРБ, 39 от БСП, 8 от ДПС и 6 от “Воля”.

А че ще има проблеми, бе ясно още тогава. Месеци наред се водеше истинска война между различни организации на инвалидите.

Всичко тръгна от един по същество концептуален спор - да има ли отделен закон за личните асистенти, или той да е част от Закона за социалните услуги. Манолова месеци наред защитаваше яростно закона на майките и не чу противостоящите експертни мнения, че така всъщност проблемът на тежко увредените хора не се решава, а се задълбочава.

Бързата и

необмислена

помощ на

политиците

доведе до

редица проблеми

Прилагането на Закона за личната помощ тръгна с много трудности през септември 2019 г., защото едва през април започнаха да се правят оценки на хората с увреждания, които им гарантират тази услуга.

Самите инвалиди масово отказваха да минат по този закон, защото им се отнема добавката за чужда помощ - около 99 лв. За децата пък държавата отнема от финансовото подпомагане 380 лв. За да не се лишат от парите, с които могат да си купят храна и лекарства, макар и в нужда, хората масово се отказваха от правото си на личен асистент по новия закон.

Осъзнавайки проблема, на 17 юли правителството отпусна 14 млн. лв. за продължение на националната програма за услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник за 12 хил. души до декември. Още тогава бе ясно, че за 2020 г. пари не са предвидени.

През август сключените договори по Закона за личната помощ бяха едва 5630, а в края на 2019 година заради изтичащита национална програма имаше 20 хил. души с лични асистенти.

Депутатите дадоха срок до 30 юни 2020 г. да бъде направен анализ на Закона за социалните услуги. В петък социалният министър Деница Сачева поиска той да е готов още през март.

Още при приемането на Закона за личната помощ обаче бе ясно, че държавата няма толкова пари, че да гарантира изпълнението му. С тежки преговори финансовият министър Владислав Горанов убеди майките и Манолова до 31 декември 2020 г. от лични асистенти по този закон да се ползват само хора с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. От 1 януари догодина обаче право на личен асистент трябва да имат всички хора с увреждания, а според тогавашните сметки това ще струва около 1 млрд. лв.

Междувременно в бюджета на социалното министерство пари за продължаване на националната програма не са предвидени, а тепърва ще се търсят средства от еврофондовете през Закона за заетостта. Очевидно някой нехаен чиновник в социалното министерство не е попълнил правилно графите на проектобюджета.

За всички тези проблеми социалното министерство обаче признава едва сега, когато се разбра, че 13 000 болни хора са оставени без помощ.

“Това е един

закон, с който

се осигурява по

един тромав и

изключително

несправедлив

начин

допълнителни

доходи”,

коментира в петък Сачева. Тя настоя, че евентуалните промени, които ще предложи, ще станат ясни след този анализ.

Така засега е ясно, че най-рано от 1 март ще стартира национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда. Програмата ще бъде включена в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. и това е причината за “технологичните срокове”.

Според текстовете на Закона за личната помощ право на тази помощ имат 77 хил. българи, а над 500 хил. тежки инвалиди не получиха нищо. Техните права трябваше да бъдат гарантирани в друг документ - Закона за социалните услуги, който заради страхове от норвежците, които искат българските деца, бе отложен до юни от парламента.

И тук е заложен

следващият

проблем пред

социалното

министерство

Според текстовете до 31 декември 2020 г. финансирането на социалните услуги е по досегашния ред. Но с отлагането на влизането в сила на промените в закона реално и този текст е отложен. А това води до правна дупка как да бъдат давани парите.

Този проблем евентуално ще се реши през юли, когато законът ще заработи. Но в същото време в него има поставен срок до март 2020 г. да бъдат готови редица документи, които да го направят работещ - правилник за прилагане на закона, наредбата за планирането на социалните услуги, наредбата за качеството на социалните услуги, наредбата за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет, устройственият правилник на Агенцията за качеството на социалните услуги, тарифата за таксите за издаване и подновяване на лиценз за предоставяне на социални услуги. Изработването и приемането на всички тези документи обаче в момента е блокирано. Подготовката им може да започне едва след като текстовете на закона бъдат поправени, както се заканиха “Обединени патриоти”, и той влезе в сила.

А това само ще удължи агонията, в която обединените сили на политиците вкараха хората с увреждания. А все още не си е показал дефектите третият закон - този за хората с увреждания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко