Нараства броят на мигрантите, идващи в ЕС от Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8085081 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Броят на мигрантите, влизащи в Европа от Турция, е нараснал значително миналата година, когато бежанци от Сирия и Афганистан наводниха Турция и тръгнаха към Гърция, заяви днес директорът на европейската гранична агенция Фронтекс Фабрис Леджери, цитиран от Асошиейтед прес.

Над 82 000 мигранти са се опитали да влязат нелегално в Европа през 2019 г., което е с 46 процента повече в сравнение с предходната година, изтъкна Леджери, предава БТА.

"Това се дължи главно на ситуацията в Сирия, но също и на нестабилността в Афганистан и смяната на политиката на иранските и пакистанските власти към афганистанските граждани" каза Леджери пред журналисти. Той обаче не обвини турската брегова охрана, като каза, че тя "работи добре".

През 2016 г. ЕС се съгласи да даде на Турция над 6 милиарда евро в пари и други стимули, за да убеди правителството в Анкара да спре мигрантите, отправящи се към Гърция. Но от миналото лято източните гръцки острови са пренаселени с мигранти.

Според Фронтекс броят на новопристигналите мигранти миналата година е бил по-голям от времето, когато споразумението между ЕС и Турция за мигрантите влезе в сила.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна не може да издържи тежестта на 3,6 милиона бежанци само от Сирия, и дори заплаши да "отвори вратите" за мигрантите, тръгнали към Европа.

Анкара иска и политическа и финансова помощ от ЕС за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, където хората, бягащи от конфликта, могат да намерят убежище или да бъдат изпратени там от Турция, но европейците не са склонни да се замесват в този план, посочва Асошиейтед прес.

През 2019 г. в ЕС са регистрирани около 139 000 новопристигнали незаконни имигранти, което е най-ниският им брой от 2013 г., съобщи европейската агенция за граничен контрол Фронтекс, цитирана от Франс прес.

Това понижение от 92 процента спрямо пика от 2015 г. се дължи предимно на спад на мигрантския наплив през Западното и Централното Средиземноморие, каза на пресконференция в Брюксел директорът на Фронтекс Фабрис Леджери.

За сметка на това в района на Източното Средиземноморие (Гърция, България, Кипър) се наблюдава покачване на броя незаконни мигранти с 46 процента спрямо 2018 г., или 82 000 души. Подобна тенденция се наблюдава по границите на Хърватия и Унгария.

Повечето мигранти през Централното Средиземноморие и Западните Балкани са афганистанци и сирийци, като афганистанците са близо една четвърт от пристигащите в ЕС.

Шефът на Фронтекс обяснява това покачване с конфликта в Сирия, нестабилността в Афганистан и промяната на политиката на властите в Иран и Пакистан към афганистанските граждани.

Връщането на незаконни мигранти в родните им страни се покачва и през 2019 г. е достигнало 15 850 души. Операциите по връщане на мигранти се координират от Фронтекс и се извършват главно с чартърни полети, а от 2018 г. и с редовни пътнически полети. Най-много експулсирания са извършени в Германия, Италия, Франция и Белгия, а главните дестинации за върнати мигранти са Албания, Тунис и Грузия.

Фронтекс е извършила и близо 600 наблюдателни полета за засичане на трафик на мигранти и на бедстващи морски съдове над Централното Средиземноморие, Егейско море, Черно море, Адриатическо море и Балтийско море, както и над сухоземните граници на Полша, Словакия, Хърватия и Унгария.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал