Защитата на застрашените видове в река Яндзъ ще бъде ускорена

https://www.24chasa.bg/novini/article/8085801 www.24chasa.bg

Река Яндзъ, наричана още люлка на китайската цивилизация, е третата най-дълга река в света, простираща се на над 6300 км от връх Танкула в Цинхай-тибетското плато до Шанхай. Могъщата река обаче страда от загуба на биоразнообразието, тъй като различни редки видове, обитаващи реката, изчезнаха през последните години, предаде "Радио Китай". 

Само преди няколко седмици в научна статия на международния журнал „Science of the Total Environment" се потвърди, че китайският веслонос, която е в топ 10 на най-големите сладководни риби в света, е вече изчезнал вид. Смята се, че е напълно изчезнала в периода 2005 и 2010 г.

За да се защитят по-добре оставащите видове в реката, симпозиум, организиран от Министерството на земеделието и селските дейности, се фокусира главно върху начините и подходите при защитата на водните създания от изчезване, като например делфините на река Яндзъ.

Експерти посочиха, че биоразнообразието, което вече е дълбоко засегнато от човешката дейности и замърсяването, трудно ще бъде възстановено с елементарни техники.

Риболовът, в защитените зони на реката, беше забранен в началото на годината. Забраната ще бъде разширена и обхване големите притоци на реката не по-късно от януари 2021 г., за период от миниум 10 години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко