В Берлин започва конференция за ситуацията в Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8087934 www.24chasa.bg
Конференцията започва в Берлин. Снимка: Пиксабей

Конфликтът в Либия става все по-голям като този в Сирия, заяви служител от Държавиня департамент на САЩ преди международната среща на върха в Берлин, която ще обсъжда пътищата за прекратяване на войната за либийската столица Триполи, предаде Ройтерс.

"Мисля, че положението е толкова сложно и че страните в конфликта са толкова упорити, че бих имал умерени очаквания", заяви американският дипломат, придружаващ държавния секретар Майк Помпейо, запитан за успеха на форума. Това съобщи БТА.

Конференция, посветена на ситуацията в Либия, започва днес в Берлин. В преговорите ще участват представители на над 10 държави, предаде БНР.

За участие във форума са поканени също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

Часове преди срещата в Берлин от държавния департамент на САЩ обявиха, че конфликтът в Либия се разраства все повече като този в Сирия, а премиерът на либийското правителство на националното съгласие Файес Сарадж поиска разполагане на международни сили за защита в Либия в случай, че либийският командир Хафтар възобнови военните действия.

По-рано пратеникът на ООН за Либия Гасан Саламе призова командирът на либийската национална армия да вдигне блокадата на основните пристанища в Източна Либия след като по рано войските на Хафтар спряха износа на петрол, на който разчита цялата страна.

"Точно затова има берлинска конференция, за да кажем на господин Хафтар и на всички останали, че наистина има много държави, които подкрепят войната от едната и от другата страна, но международната общност, надявам се, е стигнала до заключението, че разпалването на конфликта носи голям риск".

Днешните разговори в Германия са своеобразно продължение на проведения тази седмица опит на Русия и Турция да посредничат за слагане на край на конфликта по мирен път.

До подписване на споразумение в Москва не се стигна, тъй като Хафтар си тръгна с мотива, че проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море.