След скандалното спиране на "Хоризонт" в сряда БНР ще има нов шеф

https://www.24chasa.bg/novini/article/8088701 www.24chasa.bg
АНТОН МИТОВ

Шестима с опит и визия готови да сменят злополучния Светослав Костов

Шестима кандидати за поста генерален директор на БНР ще изслуша СЕМ днес и утре.

Сред тях е Антон Митов, който в момента е временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР.

Той е завършил журналистика и работи в общественото радио от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма “Христо Ботев”. От 2013 година Митов е директор на дирекция “Мултимедийни програми”, а от 2016-а - на дирекция “Архивен фонд”.

Автор и водещ е на предаванията “Как си ти?”, “Антон Митов шоу”, “Хоризонт на вълните на младостта”.

Той е автор на две пиеси на абсурда, бил е и актьор в радиотеатъра на БНР.

От радиотеатъра на общественото радио е още един кандидат за поста - драматургът Даниела Манолова. В продължение на 17 години - от 1999-а до януари 2017-а, ръководи работата на радиотеатъра като отговорен редактор и участва в Дирекционния съвет на програма “Христо Ботев”. 

Манолова е завършила българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е “Културни политики и плурализъм в културата” и “Управление на културата” в Университета в Амстердам; “Финанси и управление на медията”, курс на Би Би Си. От ноември 2018 г. специализира професионална студийна фотография при Васил Къркеланов. Награждавана е многократно на международни фестивали, а заради нейната работа призове получава и БНР.

СЕМ ще изслуша концепцията за управление и развитие на БНР и на Александър Велев, който беше последният генерален директор на радиото преди злополучния Светослав Костов. 

Той завършва Немската езикова гимназия в София, а след това икономика и журналистика в УНСС. Започва работа в БНР в дирекция “Международна информация” през 1990 г. След това става водещ на новините, нощния блок, “Хоризонт на вълните на младостта”, “Нещо повече” и “Неделя 150”. По-късно е шеф на програма “Хоризонт”. Бил е кореспондент на радиото в Скопие, Белград и Берлин.

Още в първия си мандат като генерален директор на БНР (1998-2001) започва дигитализацията и въвежда съвременната система за радиопроизводство Dalet. Във втория, който прави 16 години по-късно, продължава с технологичното изграждане на дигитална среда за съхранение на архива.

Сред кандидатите за генерален директор на БНР е и Митко Димитров, който се явява за четвърти път на конкурса на СЕМ.

Той започва работа в БНР след конкурс през 2007 г., на който след 4 етапа се класира на първо място. Близо три месеца води емблематичното предаване “Нощен хоризонт”, в което успява да вземе интервю от примата Лили Иванова. 

Когато тръгва софийската програма на БНР - радио “София”, става продуцент на новините и актуалните предавания там.

Димитров е работил и във Военния телевизионен канал, бил е начело на дирекция “Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната.

Завръща се в БНР през 2013 г. като директор на радио “София”.

Своята концепция пред СЕМ ще представи и Андон Балтаков. Той е от малко популярните кандидати, но с голям опит зад гърба си. Балтаков започва кариерата си като водещ в радио “Витоша” през 1994 г. Малко след това влиза в новинарския екип на БНР, където работи до 2000 г. 

Балтаков е магистър по бизнес администрация в университета “Йейл”, има висше икономическо образование от УНСС в София. Той е специализирал новинарско продуциране в Би Би Си в Лондон, бил е и стратегически консултант на “Метрорадио” във Финландия.

Той е бил старши директор бизнес операции в “Си Ен Ен Диджитал” и е отговарял за монетизирането на новинарския сайт и съпътстващите програми на Си Ен Ен за мобилни платформи. Преди това е работил 7 години в “Асошиейтед прес” в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране.

Сега Балтаков живее и работи в САЩ, където има своя консултантска компания - съветва медиите как да управляват бизнеса си.

Жени Гаджалова, бивша главна счетоводителка на БНР, участва в конкурса за шеф на радиото за четвърти път.

При предишното си изслушване пред СЕМ през 2016 г. тя предложи финансирането на програмите в общественото радио да се определя от постигнатия резултат. “Първа стъпка от това е преразглеждане на структурата на БНР - дейността на всяка единица да се актуализира в зависимост от формулираните ѝ цели. Това може да доведе до съкращаване на дадена позиция или до откриване на нова”, обясни в изложението си Гаджалова. Сред другите ѝ акценти в концепцията през 2016 г. бяха модернизиране на остарялата техника, цифровизиране на наличния аналогов фонд на БНР и на студията на общественото радио. 

Новият конкурс за генерален директор бе обявен няколко месеца след избора на Светослав Костов на поста на 28 юни 2019 г. На 17 октомври м.г. СЕМ прекрати предсрочно мандата му след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма “Хоризонт” за близо 5 часа на 13 септември и след свалянето на журналистката Силвия Великова от ефира. Всичко това породи сериозно напрежение в радиото.

В новия конкурс съветът ще изслушва кандидатите по реда на подадените документи. Днес, понеделник, са Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. Утре ще говорят Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

СЕМ ще избере генерален директор на радиото в сряда, 22 януари. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г