2 часа обирджиите на митницата рязали каси, събрали 230 хил. лв. и 20 кг накити на спокойствие

https://www.24chasa.bg/novini/article/8088757 www.24chasa.bg
Районният прокурор Борислав Ковачки, началникът на Първо РУ Петър Зашев и шефът на отдел "Разследнаве" в ОД на МВР Спаска Карадакова /от ляво на дясно/ съобщават подробности около обира на митницата.

Сотаджии идвали 4 пъти заради задействана аларма, но си тръгвали, защото "нищо няма"


Различна валута на обща стойност 230 хил. лв. е открадната от митницата в Благоевград, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки.

Наглият обир стана в нощта срещу събота. Бандитите са прескочили оградата, качили са се по гаражна стълба до третия етаж и оттам са влезли в административната сграда през отворен прозорец. Стигнали са до помещение, в което се съхраняват веществени доказателства по различни административни производства за митнически нарушения. С ъглошлаф разрязали три каси. Парите, които са взели са евро, кувейтски долари, както и неизползваните вече гръцки драхми и германски марки. Имало и 10 хил. фалшиви долара, уточни прокурор Ковачки. Откраднати са и над 20 кг накити, като част от тях са сребърни, а други - от легирана стомана, която е много по-евтина, но вероятно крадците не са знаели това и са мъкнали тежките торби с евтини накити. Торбите, с които са пренасяли бижутата обаче са се скъсали и по целия двор следователи откриха изпуснати разхвърляни пръстени, синджирчета, обеци и др. Документи не са изчезнали.

"Най-вероятно крадците са били трима. Пуснали са водата от всички чешми в сградата, запушили са сифоните. Така 10 часа водата се е изливала, наводнени са всички етажи, има нанесени сериозни материални щети", допълни Ковачки.

Митницата се охранява със СОТ. Системата се е задействала 4 пъти през същата нощ. Първият път сигналът е подаден в 23,35 ч. Тогава охранителите са пристигнали на място, но са се върнали и са докладвали, че няма нарушение. След това още три пъти са се отзовавали на задействана аларма и три пъти са се връщали пак с обяснението, че "няма нищо".

Камери в района са записали част от действията на крадците и записите се анализират, като има ериозно информация на тях, тя е годна и ще е в полза на разследването. От тях става ясно, че бандитите са "работили" 2 часа на спокойствие. Едва в събота сутринта, около 8,30 ч, при обход на района, охранители видели разпръснатите бижута в двора и подали сигнал.

"Тепърва ще се изяснява защо са държани и натрупани толкова време веществени доказателства там. Проверява се и дейността на охранителите, дали действията им са били адекватни. Имаме изградена водеща версия за кражбата", каза началникът на Първо РУ Петър Зашев.

Разследващите са категорични, че крадците са имали помощник "от вътре". Предполага се, че това е бивш митничар, който иска да си отмъсти за освобождаването му от работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца