20 км трасе и от язовир “Огняново” тръгва питейна вода за София

https://www.24chasa.bg/novini/article/8089524 www.24chasa.bg

Проектът за резервен водоизточник на столицата може да се реализира до 2 г., смята кметът Фандъкова

Изграждане на 20 км трасе и пречиствателна станция - това е нужно, за да се сдобие София с резервен водоизточник. Проектът предвижда в такъв да се превърне язовир “Огняново”.

За тази възможност съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на срещата при премиера Бойко Борисов в събота. На нея стана ясно, че столицата може да спаси Перник от водния режим, ако разреши през водопреносната ѝ мрежа да минава вода от язовир “Белмекен” за бедстващия град.

Язовир
Язовир "Огняново"

“Идеята яз. “Огняново” да стане резервен водоизточник на София предвид климатичните промени, на които сме свидетели, е стара. Преди време възложих на главния архитект Здравко Здравков да направи проучване дали това е възможно. То показа, че водата там е годна за пиене и има нужните качества. За да се реализира проектът, трябва да се изградят пречиствателна станция и 20 км трасе, което да се свърже с водопреносната мрежа на града”, обясни за “24 часа” Фандъкова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е поел

ангажимент

държавата

да финансира

проекта

Предстои да се направят проучвания на терените, ако е необходимо - да се направи отчуждаване и да се подготви проект за алтернативното трасе.

“Това е една допълнителна придобивка за София. Смятам, че проектът може да се реализира до 2 години”, добави Фандъкова.

Тя още веднъж подчерта, че в двата язовира - “Искър” и “Бели Искър”, от които се осигурява водоснабдяването на столицата, има достатъчно количество и то е осигурено за години напред. Столицата ползва 140 млн. кубика вода годишно.

На срещата в Министерския съвет Фандъкова е настояла държавата да поеме ангажимент още тази година да бъде направен ремонт на стената на язовир “Бели Искър”. Тя уточни вчера, че за обекта има готов проект и няма пречка дейностите да стартират.

На заседание на инженерната комисия днес ще бъде обсъдено предложението за ползване на софийския магистрален водопровод, по който да минават 600 хил. кубика месечно от язовир “Белмекен” до резервоара “Мало Бучино - нов” и оттам по 13 км трасе, което ще се изгражда, да стигнат до Перник.

На заседанието

ще присъства и

кметът на Перник

Станислав Владимиров, поканени са и ресорните министри. Той ще запознае столичните общинари с предложението. СОС ще гласува вероятно в четвъртък дали ще пусне вода за Перник през софийската мрежа.

Фандъкова вече обяви, че това ще стане при следните условия: 100% гаранции за водоснабдяването на София, възмездно осигуряване на допълнителните количества от яз. “Белмекен” и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоара към Перник, за да може той да се спре при дисбаланс във водоснабдяването на столицата. Фандъкова е поискала от “Софийска вода” и анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който ще тече водата за Перник.

“Силно се надявам, но в същото време слабо вярвам, че дискусиите ще се ограничат само до експертните мнения и загрижеността към хората от съседната ни община. Призовавам колегите от БСП и ДБ да не използват политически водната криза в Перник, за да доказват на избирателите си кой е по-голяма опозиция в СОС”, написа вчера във фейсбук председателят на СОС Елен Герджиков.