Бащата на убитата Андреа от Галиче при Борисов днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/8089565 www.24chasa.bg
Бащата на убитата Андреа Асен Руменов

Премиерът обаче иска консултации с юристи, преди да отговори на молбата му може ли да се промени законът, за да не лежат кратко непълнолетните убийци

Един отчаят баща иска детето му да има покой на душата - с тези думи бащата на зверски убитата Андреа от Галиче се обърна от тв ефира с молба към премиера Бойко Борисов да го приеме. Асен Руменов апелира за промяна в закона, който предвижда по-ниско наказание за непълнолетните убийци. В случая със 17-годишния Аксел Олеков, който жестоко уби и изнасили 18-годишното момиче, максимумът е 12 г. затвор.

“Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки”, каза пред bTV в неделя Руменов. Още вчера от пресслужбата на Министерския съвет увериха, че премиерът ще приеме бащата в следващите дни.

Андреа
Андреа

Срещата им е насрочена още за сутринта в понеделник, научи “24 часа”. Премиерът обаче не би могъл да се ангажира пред отчаяния баща с подобна промяна, обясниха от МС. Борисов е поискал подробна справка за законодателството у нас и в ЕС и ще коментира с таткото на Андреа, че тепърва трябва да се направят още разговори и консултации с юристи, преди да се вземе отношение.

Маноил Манев
Маноил Манев

Според Асен Руменов затворът е една школа и след като Аксел излезе, отново ще бъде убиец.

“Изненадан бях от бързата реакция на премиера Борисов и готовността му да ни приеме и изслуша”, коментира той вчера пред “24 часа” поканата за среща в МС.

“Запознат съм, че не от него зависи промяната в закона, за да може непълнолетни убийци като Аксел да бъдат съдени по друга процедура, да има доживотен затвор например. Но г-н Борисов има влияние и може да съдейства за промяната, каквато искат и много други родители на загинали деца”, посочи той.

След зверското убийство на Андреа, което стана в нощта срещу 11 януари, в социалните мрежи отново се поде кампания за промени в закона. Бурната обществена реакция след убийството на 6-годишната Кристин от Сотиря доведе в края на миналата година до поправки в НК - при жестоки убийства самопризнанията и съкратеното производство да не водят задължително до намаляване на присъдата.

Сега депутати от управляващото мнозинство обмислят да предложат и завишаване на наказанията на непълнолетните убийци. 

Маноил Манев, депутат от ГЕРБ:

Психоекспертиза

да доказва

дали едно лице

разсъждава като

пълнолетно, тогава

може да го съдят

като възрастен

МИТЬО МАРИНОВ

- Г-н Манев, премиерът ще се срещне с бащата на убитата Андреа, за да иска да се повиши наказанието за непълнолетни извършители на тежки престъпления. Нужна ли е такава промяна на закона?

- Смятам, че не трябва да има облекчения в присъдите за лица, ненавършили 18 г., щом е било извършено тежко престъпление против личността - убийства, изнасилване, грабеж с нанасяне на тежка телесна повреда и др. Трябва да бъде направен така законът, че да не гарантира намаляване на присъдата задължително.

Най-справедливо и хуманно е това да стане както в много други държави - на непълнолетните след 15- или 16-ата годишнина се преценява психическото състояние. Така или иначе по време на досъдебното и съдебното производстсво се правят много психологични и психиатрични експертизи на извършителите, може така да се прецени дали този човек е узрял като възрастен и разбира това, което е направил, и последствията от деянието си. Т.е. може да носи отговорност като възрастен човек. Като отпадне задължителното редуциране на присъдата до 12 г., на базата на психиатричната експертиза, съдът да може да каже: “Този човек е развит като възрастен и носи отговорността си като възрастен.” Това е идеята на промяната, върху която ние ще работим.

- В такъв случай какви ще станат максималните присъди?

- Ще станат точно като за възрастни. Ако психиатричната и психологическата експертиза покажат, че този човек разбира последствията, фактите и е зрял като възрастен, тогава той ще носи отговорността по Наказателния кодекс като възрастен. Може да се стига до всички наказания,

включително

доживотен затвор без

право на замяна

Направихме промяна в НК преди Нова година, в която казахме, че съдът може да прецени дори ако има пълни самопризнания, да не се редуцира присъдата. Дадохме тази възможност на съда. Това, както и всички други особености, които важат за пълнолетните, ако нашата промяна мине, ще важи и за непълнолетните.

- С кого ще обсъдите предложението за такава промяна?

- С експерти от правораздаването и съдебната система. С всички ще говорим с цел тази реформа да е работеща, а не само да отразим някакво обществено напрежение. В много държави по света го има. Преценява съдът, че лицето е развито като възрастен човек, и получава наказанието за възрастен.

- Значи е така в други страни от ЕС?

- В момента ми изготвят списъка с всички държави, където законът работи така. Но го има в много държави. В Гърция например има такава психологична и психиатрична експертиза. Доколкото знам, и

във Франция има

такъв текст. Да не

говорим за САЩ,

където още от 13-годишна възраст започва тази проверка при извършване на убийство. Но ние не искаме да слизаме под прага на непълнолетните.

В промяната, която е моя инициатива и за която ще настоявам, границата ще е от непълнолетие. Малолетните няма да влизат в закона.

- Тоест след 16-годишна възраст?

- Да, ще преценяваме 16-, 15- или 17-годишна да е възрастта. Но непълнолетните не трябва по определение да бъдат ограничено наказателно отговорни, а в същото време психологическото им развитие да е стигнало степен като на възрастен човек.

Ако през септември навършва 18 г., а извърши престъплението на 30 август?

Освен това не е един случаят, когато непълнолетни биват търсени и стимулирани те да извършат дадено престъпление, само защото не подлежат на пълна наказателна отговорност - става дума и за продажбата на наркотици, и за какво ли не. Да не говорим, че в световен мащаб и

тероризмът се е

насочил в тази посока

- Кога се очаква да бъде изготвен този законопроект?

- Бързаме, но няма да правим компромиси с експертизата. Първо ще го пуснем на дебат, който да гарантира, че няма да бъде политизиран. Смятам, че другата седмица ще успеем да организираме среща с адвокати по наказателно право. Първата среща ще е с колеги прависти от групата, за да предложим текст, върху който да дебатираме. Ще се постараем да направим среща с други експерти по наказателно право, а накрая ще пратя текста и до прокуратурата за становище.

- Убийството на Андреа от Галиче ли ви провокира да работите по такава промяна?

- И това убийство, но то не е първото и единственото. Статистиката за мен като народен представител, като гражданин, като баща не е най-важното - дали са 1, 5 или 100 такива убийства. Важното е да има справедливост. Има 3 условия, за да има някаква защита и ред в тази посока. Първо, да знае всеки, че като извърши престъпление, наказанието му няма да му се размине. Второ, че това наказание ще се случи в обозрими срокове - веднага и бързо. И трето, че ще е по тежест справедливо на извършеното престъпление. В тази посока съм твърдо убеден, че не може да има нито свещени закони, нито свещени правила. Има престъпления, които не могат да бъдат толерирани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо