„Валиумният изнасилвач“ се изнесъл от квартирата си преди първия арест?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8089794 www.24chasa.bg
Йохан Фредерик Стелингверф

Вече втора седмица медиите и социалните мрежи не спират да следят случая с нидерландеца Йохан Фредерик Стелинверф, известен като "валиумният изнасилвач" Йохан Стелингверф. Една от жертвите му проговори пред журналисти от Новините на Канал 6 в Нидерландия.

Става дума за 32-годишната жена, която е била брутално изнасилена от Стелингверф в София на 25 декември 2019 година. Жертвата беше настанена в болница с тежки травми и разкъсвания.

Жената отишла с приятели на заведение в центъра на София. Майка е на три деца. Две седмици преди това се разделила със съпруга си. В заведението, на съседната маса, седял мъж – чужденец. „Видях го, когато влязох в бара. Усмихна ми се и аз му се усмихнах. Красив, съвсем нормално изглеждащ мъж. Започнахме разговор. Той ми предложи да отидем да хапнем нещо. Казах му „добре”. Докато вървяхме, той ми каза, че е гей и затова се почувствах по-спокойна и си помислих, че съм намерила нов приятел”, казва още тя, цитирана от Нова телевизия.

Новият приятел се казва Йохан Фредерик Стелинверф. Известен в няколко държави, но не и в България, като „валиумният изнасилвач“. Когато приятелите й си тръгнали, жената решила да остане и да си допие напитката с „очарователния мъж“. Разказал й, че има туристическа агенция и обича да пътува. Тя от своя страна му доверила за скорошната раздяла със съпруга си. Жената не подозира нищо и тръгнала с Йохан.

Заради липса на достатъчно доказателства, че е изнасилил 32-годишната българка, Йохан е освободен под домашен арест от Софийския градски съд. Част от мотивите са, че има чисто съдебно минало. Освен това, бил бит и тормозен в следствения арест. Въпреки че е разследван за серия изнасилвания в Европа, Стелингверф има само една присъда. Тя обаче е с изтекла давност и той е реабилитирин.

През 2006 година в полицията в Холандия постъпват жалби от няколко жени, които твърдят, че са били упоени и изнасилени от него. Тогава властите съобщават, че може да е давал валиум или други наркотици на жертвите си. Това никога не е доказано пред съда, но той става известен като „валиумният изнасилвач”. Той е красив и чаровен, но изведнъж може да стане опасен, казва за него холандският журналист Ан Кортерник. „Преди много години е бил в затвора в Холандия. Бил е обвиняем за няколко изнасилвания в Нидерландия”, казва тя.

„Трудно е да се докажат тези престъпления, защото винаги е бил много умен в лошия смисъл на думата. До момента не е доказано, че той е извършил тези престъпления във всички тези страни. Винаги е имало такива подозрения. В Нидерландия е учил и е имал много добра работа. Интелигентен е и мисля, че използва това, за да се измъква от ситуацията”, коментира холандският журналист Ан Кортерник от нидерландското издание Hart van Nederland.

В България Йохан Стелингверф живее от април миналата година под наем на улица „Одрин" в София. Впечатлението, което оставил, е че винаги поздравява възпитано. Никой от съседите не е имал проблеми с него, разказва охранителят на блока Младен. „На външен вид изобщо не можеш да предположиш, че е такъв. Сега не излиза навън като е под домашен арест”, въобще не си показва носът”, разказва той.

Преди няколко дни полицията обискира апартамента на ул. „Одрин“ и Йохан Стелигверф отново бе задържан. Стана ясно, че втора жертва на насилие е подала жалба срещу нидерландеца. Жената е унгарка и разказва, че е била изнасилена в апартамента му в София през октомври. Хората в блока мислили, че е негова приятелка. Според наши източници тя е идвала няколко пъти в България, за да се срещне с Стелингверф. При последното си посещение е подала жалба. От снимките се вижда, че е бита.

На Йохан Стелингверф му бяха повдигнати обвинения за изнасилване и по този случай. А в петък вечерта Районният съд го прати за постоянно в ареста.

И пред българския съд Йохан отрече да е виновен и за двата случая, по които е обвинен, и докато хората в блока на ул. „Одрин“ правят подписка той да бъде изселен, стана ясно, че договорът му за наем е до днес - 19 януари. Разбираме, че той е изнесъл целия си багаж още на 24 декември в апартамента на ул. „Сливница“. Не знаем за какъв срок го е наел.

„На 2-ри януари го върнаха, но той си изнесе багажа още преди Коледа. Когато дойде тук, беше като в небрано лозе. Взели са му ключовете и са запечатали онзи апартамент”, разказва един от съседите му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко